Sari la conținut

Tipuri de semne din nastere

Cum arata si care sunt cele mai comune semne din nastere?

Semnele din nastere sunt foarte variate atat ca forma si culoare cat si ca pozitionare. Cele mai comune tipuri sunt:

Petele “cafea cu lapte”: sunt pete netede, usor inchise la culoare, pot aparea in grupuri. Intre 20 si 50% dintre nou nascuti au astfel de pete. Se pot micsora pe masura ce copilul creste sau se pot inchide la culoare daca sunt expuse la soare.

Alunitele: aglomerare de celule pigmentate. Variaza ca dimensiune si pot fi plate sau in relief, negre sau maro, cateodata cu fire de par. Multe alunite nu apar pana cand copilul nu implineste cativa ani, dar cele care inca sunt prezente la nastere se numesc nevi congenitali si afecteaza aproximativ 1% din bebelusi.  

Petele Mongole, care pot fi mov sau gri: zone destul de intinse, plane, pe spate sau pe fese, sunt comune la bebelusii cu pielea inchisa: 95-100% dintre bebelusii asiatici, 50-70% din hispanici, 1-10% din cei de rasa alba. In majoritatea cazurilor acestea dispar in totalitate.  

“Ciupiturile de barza”, “saruturile de ingeri”, semnele de nastere au tot felul de denumiri. Sunt pete care se formeaza din cauza vaselor de sange dilatate si isi pot schimba culoarea atunci cand bebelusul plange sau cand i se modifica temperatura. Acestea reprezinta cele mai comune semne din nastere, aproape 70 % din copii le au.

Nevus flammeus: sunt pete a caror culoare poate varia de la roz deschis, pana la  nuante inchise de purpuriu. Sunt prezente de la nastere si de obicei cresc in dimensiuni. Pot aparea oriunde pe corp dar sunt mai frecvente pe cap si fata, iar cu timpul se pot inchide la culoare.

Hemangioamele-termen folosit pentru a descrie o disfunctionalitate a vaselor sanguine. Acestea reprezinta leziuni aspre, in relief, ale pielii care apar mai ales pe cap si gat si pot fi desfigurante, sau abia vizibile. Hemangioamele se intalnesc la aproximativ 10% din bebelusi, iar 20% au mai mult de unul, fiind mai comune la bebelusii de sex feminin, primipari si gemeni.

Semnele din nastere pot fi indepartate.

Sunt situatii in care acest lucru este chiar necesar, cum ar fi in cazul hemanagioamelor care pot influenta negativ viata copilului.

Daca, totusi, semnul din nastere nu provoaca probleme estetice sau functionale, este mai bine sa nu se intervina asupra lui. Mai poti sa iei in considerare faptul ca foarte multe semne din nastere vor disparea sau se vor micsora pana cand copilul tau se va duce la scoala.




Optiuni de tratament: chirurgia, terapia prin laser, steroizi administrati pe cale orala sau injectabila, in functie de tipul semnului.

Potentiale probleme: semnele numite nevus flammeus localizate langa ochi sau pe obraz  sunt asociate cu probleme cum ar fi glaucomul, crize, sau intarzieri de dezvoltare. (afectiunea este cunoscuta sub numele de “Sindromul Sturge-Webber”)

Hemangioamele mari, in functie de locul in care sunt localizate, pot influenta negativ, vederea, respiratia si posibilitatea de hranire. Cateodata, hemangioamele se formeaza in interiorul corpului, putand influenta functionarea unui organ. Semnele din partea inferioara a spatelui se pot extinde sub piele afectand nervii si fluxul sangvin.

Grupuri de mai mult de sase semne “cafea cu lapte” pot semnala existenta  unei maladii genetice numita neurofibromatoza.

Anumite alunite de dimesiuni mari, existente inca de la nastere prezinta riscul de a deveni maligne.

Unele semne din nastere, prea mari si in locuri vizibile, pot afecta copilul din punct de vedere psihologic, ceea ce face necesara indepartarea acestora.  
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!