Torticolis inseamna „gat stramb” in latina. Probabil ca te-ai trezit cu torticolis dupa o noapte agitata si stii exact care este senzatia. Torticolisul la nou nascuti poate aparea ca urmare a pozitionarii in uter sau a unei nasteri dificile. Acesta este numit torticolisul nou nascutilor sau torticolis congenital muscular.
Poate fi tulburator sa iti vezi bebelusul chinuindu-se sa isi intoarca capul sau gatul. Dar, partea pozitiva este ca nou nascutii, spre diferenta de adulti, nu simt nici un fel de durere ca urmare a torticolisului. Si, din fericire, problema se imbunatateste cu ajutorul schimbarilor de pozitie si a exercitiilor de intindere pe care le poti face acasa cu el
Despre torticolis
Torticolis este relativ des intalnit la nou nascuti si este egal raspandit procentual intre baieti si fete. Poate fi prezent de la nastere sau se poate aparea in timp de 3 luni de la nastere.
Nimeni nu stie de ce unii bebelusi au torticolis si altii nu. Cei mai multi doctori cred ca este datorat inghesuirii bebelusului in uter sau pozitionarii anormale (cum ar fi pozitionarea pelviana cand bebelusul sta cu posteriorul spre canalul de nastere). Folosirea unui forceps sau vacuum poate fi la randul ei o cauza de torticolis.
Factorii de mai sus pot pune presiune pe muschiul sternocleidomastoidian – muschiul mare care este prezent pe ambele parti ale gatului din spatele urechilor pana la umeri. Presiunea excesiva pe o parte a muschiului il poate face sa se intareasca si sa faca dificila intoarcerea gatului pentru bebelus.
Unii bebelusi cu torticolis au de asemenea si displazie de sold, o alta problema cauzata de pozitionarea anormala in uter sau din cauza unei nasteri dificile.
Semne si simptome torticolis
Copiii cu torticolis se comporta ca toti ceilalti copii cu exceptia activitatilor care se bazeaza pe intoarcere. Un copil cu torticolis poate:
- Apleca capul intr-o directie (greu de detectat la nou nascuti)
- Prefera sa se uite peste umar in loc sa se intoarca si sa te urmareasca cu ochii
- Daca este alptat, are dificultati de a se hrani pe o parte (sau prefera doar un san)
- Se chinuie sa se intoarca catre tine si devine frustrat atunci cand nu poate sa isi intoarca complet capul.
Unii copii cu torticols pot dezvolta asa numitul cap plat (plagiocefalie pozitionala) pe una sau amandoua partile, din cauza modului in care stau asezati. Sau le poate aparea o mica umflatura pe gat, similara unui nod intr-un muschi tensionat. Amandoua conditiile tind sa dispara pe masura ce torticolisul cedeaza.
Citeste si aici despre torticolisul congenital.
Diagnostic torticolis
Daca crezi ca bebelusul tau are torticolis, mergi la medicul pediatru pentru o investigatie fizica amanuntita, in care il va testa si cat de mult isi poate intoarce capul.
Daca a fost pus diagnosticul de torticolis, doctorul iti va indica o serie de exercitii pe care sa le practici cu bebelusul acasa. Aceste exercitii vor ajuta la relaxarea muschiului sternocleiodomastoidian contractat si il vor intari pe cel slab pe de partea opusa (slabit din cauza inactivitatii). Aceastea vor ajuta la intarirea gatului bebelusului.
In unele cazuri, medicul iti va sugera sa mergi cu bebelusul la fizioterapie pentru un tratament intensiv. Dupa ce tratamentul a inceput, medicul va reevalua bebelusul la 2-4 saptamani pentru a vedea cum merge tratamentul.
Daca bebelusul are 6 saptamani sau mai putin si are un sold instabil, medicul poate cere o ecografie pentru a vedea daca are cumva si displazia de sold.
Tratamentul acasa pentru torticolis
Cel mai bun mod de a trata torticolisul este sa incurajezi bebelusul sa isi intoarca capul in ambele directii. Aceasta va contribui la relaxarea muschilor tensionati si la intarirea celorlalti. Nu iti fa probleme, deoarece bebelusii nu se pot rani daca isi intorc capul singuri.
Iata cateva exercitii:
Cand bebelusul vrea sa manance, ofera-i sticla sau sanul intr-un mod care il incurajeaza sa se intoarca de pe partea preferata (foloseste-te de foamea lui pentru a-l determina sa se miste)
Cand il pui la culcare, pozitioneaza-l cu fata la perete. Din moment ce bebelusilor le place sa se uite in camera, el se va intoarce singur de la perete si isi va intinde muschii intariti ai gatului. Pune bebelusul intotdeauna pe spate la culcare pentru a reduce riscul mortii infantile subite.
Cand te joci, atrage-i atentia cu jucarii si sunete pentru a se intoarce in ambele directii
Pune-l pe burta
Pozitionarea bebelusului pe burta pentru scurte perioade de timp atunci cand este treaz reprezinta un exercitiu important deoarece ajuta la intarirea muschilor gatului si a umerilor si pregateste bebelusul pentru momentul in care va merge in patru labe.
Iata si un exercitiu bun pentru cei cu torticolis si cap plat – care practic trateaza ambele probleme odata.
Aseaza bebelusul in poala ta pe burtica. Pozitioneaza-l astfel incat capul sa fie intors si sa nu te vada. Apoi canta-i si vorbeste-i si incurajeaza-l sa se intoarca spre tine. Fa acest exercitiu pentri 5-10 minute.
Mai jos ai si trei videclipuri care iti prezinta trei exercitii pentru torticolis:
Prognostic
Cei mai multi copii ciu torticolis se fac bine doar prin schimbarea pozitiei si cu ajutorul exercitiilor de intindere. Poate dura pana la 6 luni ca torticolisul sa dispara complet, desi in unele cazuri rare acest interval ajunge chiar la un an.
Daca vezi ca torticolisul bebelusului nu da semne de imbunatatire dupa exercitii, vorbeste cu medicul. Bebelusul poate fi atunci un candidat pentru operatia de relaxare a muschilor, o procedura care vindeca cele mai multe cazuri de torticolis care nu s-au imbunatatit doar cu fizioterapie.