Sari la conținut

Sfârșitul alăptării. Ce efecte are asupra mamei

Este destul de comun să te plângi de cât de dificil este să alăptezi şi, mai târziu, cât de dificil este să renunţi la alăptat.

Cel mai adesea discutăm lururile din punct de vedere logistic – cât de puţin timp avem la dispoziţie dacă alăptam, cum somnul nostru este mereu întrerupt, cum suntem mult mai izolate decât mamele care au ales să nu alăpteze (pentru că nimeni nu ne spune nimic, dar toată lumea se uită urât dacă alăptam în public). Şi vorbim despre cât de greu este să renunţăm la alăptat pentru că asta îl întristează pe copilul nostru. Dar nu vorbim niciodată cât de mult ne întristează pe noi renunţarea la alăptat.

Şi ne întristează. Chiar dacă simţim că ne-am lăut iar corpul în stăpânire. Chiar dacă ne bucurăm de mai multă libertate. Renunţarea la alăptat este însoţită de sentimente mixte şi confuze. Parcă nu ne-am mai găsi liniştea. Parcă nu am mai reuşi să avem niciodată o legătură atât de strânsă şi profundă cu bebeluşul nostru, aşa cum aveam cu numai câteva săptămâni în urmă.

Este normal? Nu este normal?

Ei bine, nu se vorbeşte prea mult despre această tristeţe, a înţărcării. Nu se vorbeşte printre medici despre depresie în acest caz, aşa cum se vorbeşte despre depresia de după naştere. Dar, totuşi, este vorba despre un sentiment care există şi este normal. Care este explicaţia lui?

Medicii cred că tot schimbările hormonale ar fi de vină. Alăptarea hrăneşte mama cu valuri de oxitocina, hormonul care te face să te simţi fericit. Odată cu întreruperea alăptării această producţie de hormoni asociată încetează şi ea. Ceea ce poate să te facă să te simţi diferit şi mai gol interior. Cu toate acestea, renunţarea la alăptat se face destul de treptat, aşa că mama are şi ea timpul necesar ca să se adapteze. 

Cum se manifestă aceste sentimente de tristeţe la înţărcare? 

Stări de spirit foarte schimbătoare, cât este foarte vesel, când foarte trist, însă fără un motiv anume. 

Sentimente de enervare şi mânie din lucruri minore.

Invidie atunci când vezi alte mame care alăptează.

Dorinţa de a continua cumva toată starea de graţie pe care ai avut-o fiind o proaspătă mama – fie visând la faptul că eşti iar însărcinată, fie alegând un domeniu de activitate care să îţi permită să fii în preajma bebeluşilor.

►Citește și Dificultăţi în alăptare: Mastita

Ce poţi face dacă treci prin sentimente de tristeţe după ce renunţi la alăptat?

Sport. Este prima alegere. Începi iar să te împrieteneşti cu corpul tău şi să vezi de ce anume este capabil. În plus, şi sportul creează hormonul fericirii, după care tânjeşti. Ca să nu mai spun că este o alegere sănătoasă. Şi nici nu trebuie să te extenuezi. Poţi începe cu mişcări relaxante de yoga.

Alimentaţie. Fii atentă la ce consumi, să nu cazi cumva în capcană de a compensa cu prea multă cafea sau prea mult zahăr. Întrucât zahărul îţi va îngreuna reglarea hormonală. Foarte bună în această perioadă sunt grăsimile sănătoase. Asta înseamnă seminţe, avocado, ulei de măsline, peste.

Distracţie. Încearcă să te distrezi, cauta moduri de a te simţi bine. O întâlnire cu prietenele, o vizită la cineva în familie, o vacanţă – toate sunt indicate.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!