Sari la conținut

Un business profitabil: băncile private de celule stem sau comerțul cu speranțe

Cea mai bună investiție e în copilul tău, îmi spunea mama de când eram mică. Și asta cred că simte orice părinte normal la cap. Atunci când aștepți un copil, vrei să îi dai tot ce-i mai bun pe lume. Tu, ca părinte, ți-ai da pielea de pe tine, mănânci pâine cu unt 3 luni de zile, doar ca să te asiguri că al tău copil va fi sănătos și fericit.

Acest articol apare ca urmare a celei mai recente ediții Baby Boom (târg cu produse pentru bebeluși) de săptămâna trecută, când la standurile băncilor de celule stem erau cozi ca la pâinea caldă. Plus, weekend-ul ăsta se întâmplă un alt târg în București și tare vreau ca părinții să fie informați din surse neutre înainte de a scoate banul și semna contractul.

Știați că… sângele din cordonul ombilical are puternice conotații simbolice. Unii nativi din Indonezia îl prezervă crezând că acesta este căminul sufletului și locul unde sufletul își găsește refugiu după moarte.

Urmează: un interviu cu un medic hematolog, declarația unui medic ginecolog și mărturii ale părinților care au ales să recolteze sau nu aceste celule.

Plus, povestea unei fetițe bolnave de o leucemie aflată pe locul doi în lista de afecțiuni vindecabile cu celule stem… și ce explicații dă o bancă privată atunci când i se cer lămuriri punctuale.

Câteva date din surse independente

(…)

Probabilitatea de a fi nevoie de un transplant autolog de celule stem (adică să aibă copilul nevoie de celule stem și să i se potrivească celulele lui) e de 0.04% . Practic sunt șanse mai mari să fie călcat cu mașina.

Probabilitatea de a fi nevoie de un transplant alogen de celule stem (adică un frate sau o soră să aibă nevoie și să i se potrivească celulele lui) e de 0.07%

Un studiu din 2014, publicat în New England Journal of Medicine, arată că, în funcție de originea etnică a pacienților, între 66 și 97% dintre ei își pot găsi un donator compatibil din celulele existente într-o bancă publică sau din măduva osoasă a unui alt adult. Adică, sunt șanse foarte mari să găsească alt donator.

De cele mai multe ori, în cazul unei afecțiuni genetice a copilului, aceste celule stem prelevate din cordonul lui ombilical conțin deja defectul genetic care a cauzat boala, deci nu pot fi folosite.

Instituțiile de specialitate au emis poziția lor oficială față de acest aspect, atenționând medicii și părinții de interesele financiare existente și militând pentru informare corectă.

(…)

Citește mai mult pe www.siblondelegandesc.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!