Părinții care refuză vaccinarea obligatorie a propriilor copii nu vor putea fi sancționați în mod direct, după cum se arată într-un proiect al viitoarei Legi a vaccinării, ce urmează să ajungă curând pe masa Executivului, pentru aprobare. Cu toate acestea, actul induce ideea unei sancționări indirecte, și anume că înscrierea copiilor la grădiniță sau la școală va depinde de efectuarea vaccinărilor obligatorii. În plus, se prevede și posibilitatea sesizării organelor penale pentru constatarea și pedepsirea cu închisoarea a faptei de rele tratamente aplicate minorului, dacă un copil împlinește trei ani și n-a fost vaccinat.
Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost publicat în dezbatere publică în aprilie 2017, iar în curând va ajunge, pentru adoptare, pe masa Guvernului, conform unui raport de miercuri al Ministerului Sănătății (MS). Pentru a se aplica, documentul are nevoie de aprobarea Guvernului și a Parlamentului și de promulgarea prin decret prezidențial.
Concret, raportul prezentat de MS face referire la problema numărului mic de vaccinări în contextul epidemiei de rujeolă din țara noastră, problemă la care s-a ajuns mai ales pentru că părinții au refuzat tot mai des în ultimii ani să-și vaccineze copiii, dar și pentru că vaccinurile au lipsit periodic. Astfel, proiectul legii vaccinării, ce prevede sancționarea indirectă a părinților copiilor nevaccinați, a trecut de etapa dezbaterii publice și va fi înaintat Guvernului. Implementarea acestui act este considerată de MS una dintre soluțiile principale pentru a gestiona problema copiilor nevaccinați.
►Citeşte şi Vaccinarea copiilor. Importanța vaccinurilor și cele mai frecvente reacții adverse
Conform formei lansate în dezbatere a proiectului de lege, vaccinarea copiilor va fi responsabilitatea părinților, iar acordul acestora la vaccinare va fi prezumat. Astfel, un eventual refuz al vaccinării copiilor va trebui întocmit în scris. Practic, refuzul părinților la vaccinarea obligatorie a copiilor nu va putea fi sancționat în mod direct, reiese din actul publicat în primăvară de MS.
„Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul național de vaccinare, consimțământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepția situației în care părinții sau, după caz, reprezentantul legal refuză, în scris, vaccinarea”, este prevăzut în proiectul de act normativ. Totodată, este subliniat că MS va acoperi eventualele prejudicii suferite de persoane în urma vaccinărilor obligatorii.
(..)
Citeşte mai mult pe avocatnet.ro