Usturoiul este un ingredient des folosit în orice tip de mâncare, iar gustul lui puternic dă aromă oricărei rețete. Usturoiul are și o valoare medicinală ridicată și, cu siguranță, îți aduci aminte când bunica îți spunea că usturoiul ajută la tratarea răcelii și la creșterea imunității.
Desigur, usturoiul are multe beneficii pentru sănătate, dar este bun și pentru bebeluși?
Usturoiul la bebeluși. Este usturoiul sigur pentru bebeluși?
Usturoiul este sigur pentru bebeluși dacă este administrat în mod corect. Există alergii la usturoi, însă aparițiile sunt destul de rare. Aroma puternică și înțepătoare a usturoiului ar putea fi cam mult pentru puiul tău, așa că, cel mai bine este să introduci o cantitate foarte mică de usturoi în alimentația bebelușului, pentru început.
► Citește și: Tofu – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă
Usturoiul la bebeluși. Când se introduce usturoiul în alimentația bebelușului?
Nu există un moment exact pentru a introduce usturoiul în dieta copilului. Unele mămici aleg să introducă usturoiul în alimentația bebelușului încă de la vârsta de 6 luni, în timp ce alte mămici așteaptă până ce bebelușul împlinește un an. De obicei, medicii recomandă introducerea oricăror tipuri de solide, și în special celor puternice, prcum usturoiul, odată ce bebelușul împlinește 10 luni.
Usturoiul la bebeluși. Beneficiile usturoiului
Motivul pentru care majoritatea oamenilor tind să includă usturoiul în dieta bebelușului se datorează numeroaselor beneficii pe care usturoiul le oferă copilului, care pot fi atât temporare, cât și de lungă durată.
► Citește și: Spanacul – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă
Întărește sistemul imunitar
Usturoiul este cunoscut ca fiind cel care întărește sistemul imunitar al unui copil prin stimularea celulelor organismului și anume: eozinofilele, celulele dendritice, celulele naturale de apărare și limfocitele. Mai mult, stimulează chiar secreția de citokină care îmbunătățește metabolismul și menține sub control orice posibilitate de obezitate.
Scade riscul de cancer
Proprietățile usturoiului fac referire la protejarea organismului împotriva bacteriilor. Usturoiul stimulează sistemul imunitar pentru a reacționa împotriva inflamației și protejează copilul de diferite tipuri de cancer.
Menține sănătatea inimii
Prezența colesterolului începe de la o vârstă fragedă și aceasta trebuie ținută sub control. Usturoiul ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, ceea ce reduce riscul de hipertensiune și șansele de atacuri de cord în viitor.
► Citește și: Ce alimente provoacă balonare la bebeluşi?
Luptă împotriva paraziților din intestine
Viermișorii pot intra în stomacul și intestinele bebelușului, ceea ce ar putea cauza infecții și boli. Usturoiul este una dintre cele mai bune metode de a ucide acești viermi.
Protejează împotriva infecțiilor microbiene și a frigului
Tractul intestinal conține atât bacterii bune, cât și bacterii rele. Usturoiul conține fitochimice, care ajută eficient la eliminarea bacteriilor dăunătoare.
De asemenea, schimbările climatile și condițiile meteorologice pot duce la răceală și tuse la bebeluși. Usturoiul este foarte eficient în tratarea tusei și a răcelii. Uleiurile din usturoi funcționează în refacerea tractului respirator, în timp ce proprietățile antimicrobiene se luptă împotriva virusurilor și bacteriilor care provoacă boala.
► Citește și: Cât de importantă este diversificarea în dezvoltarea cognitivă a bebelușului
Usturoiul la bebeluși. Cât usturoi îi dăm bebelușului?
Când introduci usturoiul în alimentația bebelușului, trebuie să te asiguri că micuțul nu este alergic la acest aliment. Prin urmare, oferă-i o cantitate foarte mică de usturoi bebelușului. Dacă observi că nu există nicio problemă pe parcursul mai multor zile, poți mări cantitatea, treptat.