Un nou studiu realizat de către Universitatea Birbeck din Londra confirmă încă o dată efectele negative pe care le au asupra copiilor mici ecranele tactile. Astfel, potrivit cercetării britanicilor, micuţii cu vârste cuprinse şase şi 11 luni, care folosesc dispozitive cu ecrane tactile, dorm mai puţin.
În cadrul studiului au participat 715 părinţi, care au monitorizat somnul copiilor, scrie The Telegraph. Cercetărorii au constatat că fiecare oră în care un copil se joacă cu un smartphone sau cu o tabletă înseamnă, în medie, o scădere a duratei somnului cu 15,6 minute. Pe noapte media ajunge la 26,4 minute.
Copiii monitorizaţi în cadrul acestei cercetări s-au jucat, în medie, 25 de minute cu smartphone-uri sau tablete, iar timpul petrecut dormind s-a redus, tot în medie, cu 6 minute.
►Citește și Cum limitezi timpul la TV sau la tabletă? Regula celor 5 minute nu mai este valabilă
Cât de periculoase sunt aceste minute pierdute din timpul alocat somnului? Pentru că încă se mai fac studii, cercetăriile fiind abia la început, și pentru că s-a demonstrat că gadgeturile aduc și beneficii celor mici - accelerează dezvoltarea psiho-motorie a acestora, oamenii de ştiinţă evită să recomande eliminarea totală ecranelor tactile din viața prichindeilor. Aceştia dorm, în medie, 10-12 ore pe zi, iar câteva minute de somn în plus sau minus nu ar trebuie să-i afecteze. „Este prea devreme să facem proclamaţii”, a declarat doctorul Tim Smith, cel care a condus echipa cercetărorilor de la Universitatea Birbeck.
În același timp, Societatea Americană de Pediatrie recomandă părinţilor de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani să nu îi lase să se joace cu smartphone-uri şi tablete mai mult de o oră pe zi.
Copilul tău cât timp petrece jucându-se cu tableta ori cu smartphone-ul?