Unele dintre cele mai arzatoare intrebari ale parintilor sunt legate de vederea bebelusilor: cand incep sa vada? Cat de departe vad? Cand disting culorile si multe altele.
Ca sa incepem cu inceputul, trebuie sa vorbim despre dezvoltarea vederii in sarcina.
La doar cateva saptamani de sarcina, dezvoltarea vederii bebelusului incepe sa se acelereze. Iata cum se dezvolta vederea fatului:
- In saptamana 6-7 de sarcina – ochiul incepe sa se structureze
- Saptamana 10 de sarcina – pleoapele sunt mai dezvoltate
- Saptamana 11-14 de sarcina – pleoapele se inchid si nu se redeschid decat in jurul saptamanii 28, dar bebelusul poate vedea lumina care vine de afara si este filtrata de burtica
- Saptamana 26 de sarcina – genele si sprancenele sunt formate si toate partile ochilor sunt dezvoltate
- Saptamana 27-30 de sarcina – pleoapele se inchid si se deschid
Cat de departe pot vedea bebelusii
Ochii unui nou nascut sunt capabili sa vada clar la nastere, dar creierul nu este gata sa proceseze toate noile informatii vizuale – asta ii da bebelusului o privire incetosata pana cand creierul se mai dezvolta. La nastere, bebelusii pot vedea numai la 20-25 de cm – indeajuns pentru a vedea fata persoanei care il tine.
Pana la finalul primelor trei luni, vederea bebelusului este mult imbunatatita si poate recunoaste de la distanta fete familiare. Pana in acest moment, bebelusul a dezvoltat o mai buna coordonare a ochilor si poate urmari un obiect in arc de 180 de grade. Vei recunoaste coordonarea mana ochi cand vei vedea ca bebelusul se intinde sa apuce obiectele din fata lui.
Toti bebelusii au ochii albastri?
Stiai ca desi numai 1 din 5 persoane caucaziene are ochi albastri, majoritatea se nasc cu ochi albastri? Aspectul de ochi albastri este dat de cantitatea de melamina – pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, parului si a ochilor – din ochi. O cantitate mica de melamina in iris face ca ochii sa para albastri, iar o cantitate mare de melamina conduce la ochi caprui. Ochii verzi sau mierii sunt rezultatul unei cantitati medii de melamina.
Vezi ce culoare vor avea ochii copilului tau.
Din moment ce bebelusii nu au la nastere intreaga cantitate de melamina, ochii lor vor parea albastri. Culoarea ochilor unui copil nu este finala pana la un an sau chiar doi, iar la cca 10% din persoane, culoarea ochilor continua sa se schimbe si la maturitate.
Cand sa ii faci primul control?
In jurul varstei de 6 luni ochii copiilor ar trebui verificati. Pana atunci bebelusii ar trebui sa vada la fel de bine ca adultii in termeni de claritate, vedere color si perceptie a adancimii. Un medic oftalmolog va determina daca ochii bebelusilor se dezvolta normal sau nu folosind teste simple cum ar fi raspunsul pupilei la lumina sau intuneric si daca ochii copilului pot fixa si urmari un obiect cand se misca. In timpul examenului oftalmologic, medicul poate verifica si probleme ca miopie, ochi incrucisati, vedere lenesa si chiar alte probleme mai grave.
Sursa: Essilor