Sari la conținut

Întrebări frecvente d-ale mămicilor începătoare. Prima parte

Primul copil aduce și primile griji pentru o proaspătă mămică, în ciuda tuturor informațiilor care există on-line și off-line despre creșterea și îngrijirea bebelușilor. Cum este să fii o mămică începătoare? Și care sunt cele mai frecvente întrebări la care acestea caută răspunsuri? Iată un mic ghid realizat de mămica-blogger Cristina Ologeanu...

Din ciclul „amintirile mă chinuiesc”, vă voi înşira în cele ce urmează o serie de întrebări pe care mi le tot puneam în primele luni de când o aveam pe Alexia şi cum dădeam eu căutare pe goagăl (nimeni altul decât sfântul google), în speranţa că voi găsi răspunsuri. La început, căutam doar texte ştiinţifice, crezând că sunt mult mai indicate decât informaţiile de pe bloguri şi forumuri, pe care, la vremea respectivă, le consideram neimportante. De ce? Pentru că, îmi ziceam eu, mai demne de încredere erau textele scrise de specialişti decât povestioarele unor mămici. Ulterior, realitatea m-a lovit: nu reuşeam să găsesc răspunsuri (pe deplin) satisfăcătoare în textele de specialitate. Dar, citind pe bloguri şi pe forumuri prin ce treceau alte mămici, mă linişteam mult mai uşor decât o făceam după textele ştiinţifice. Şi acum să înceapă distracţia!

Somnic în ţinută lejeră, de vară

Termeni de căutrare pe google: cât trebuie să doarmă un bebeRăspuns: cât vrea muşchiul lui! Răspunsul ăsta, fireşte, nu l-am găsit pe google. Alexia, de la bun început, a dormit mai puţin decât alţi copii. De fapt, ziua dormea, noaptea era trează. Pe la 2 luni, a schimbat foaia. Dar, dormea 2 ore, o oră-două era trează. Pe la vreo 4 luni, se culca pe la 12-1 noaptea, se trezea la 4-5 ore. Abia pe la vreo 5 luni a început să doarmă ceva mai mult. Adică se culca pe la 12-1 noaprea, şi se trezea pe la 10 -11 dimineaţa. Era fix pe rimtul meu! Acum, doarme noaptea 8-9 ore, cu pauze din cauza dinţilor, iar ziua are 2 reprize de somn: pe la 12 cam o oră-o oră jumate, şi pe la ora 16 – 2-3 ore. Dacă vă pasionează statisticile, cifrele şi tabelele, iată aici un grafic. Pe mine, sincer, nu m-a neliniştit faptul că Alexia niciodată nu a dormit cât scrie la grafic… Cert este că organismul copilului știe mult mai bine decât oricine de câtă odihnă are!

Termeni de căutrare pe google: Cât durează colicii?
Răspuns: Răspunsul a fost aşa cum bănuiam. De fapt, concluzia pe care am tras-o după ce am citit o sumedenie de chestii pe tema asta: perioada în care copilul are colici diferă de la un bebe la altul. Sunt bebei care au colici până la vârsta de 3 luni, alţii chiar mai mult. În principiu, colicii încetează atunci când se maturizează sistemul digestiv.

Legat de colici, mai am o povestioară: la un magazin, o mămică m-a întrebat dacă bebe are colici. „Nu se chinuie foarte tare. Are momente, dar nu urlă non stop de durere”, zic eu. „Dar pe tine te doare burta?”, „Da, am nişte crampe groaznice câteodată” „Ei, cică pe bebe nu-l mai doare atât de tare dacă şi pe mamă o doare. Atunci când aveţi amândouă colici, e mai uşor pentru bebe. Asta dacă alăptezi”. Poate că ăsta a fos răspunsul la întrebarea mea: de ce Alexia nu se dă chiar aşa de ceasul morţii cu colicii, ci are doar câteva episoade în care face crize?

(...)

Citește mai mult pe blogulmamei.ro!

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!