Sari la conținut

Cum să ai un copil “elastic”. 18 sfaturi

Tăticul-blogger Dan Cruceru a descoperit un studiu realizat de către Andrew Fuller, unul dintre cei mai mari psihologi de copii din Australia, despre ce trebuie să faci, ca părinte, pentru a avea un copil “elastic”.

Copil elastic = un copil rezilient, adaptativ, flexibil. Copilul „elastic” este copilul care este capabil să facă faţă situaţiilor dificile fără ca starea de disconfort creată de situaţia dificilă să se permanentizeze. Reziliența este abilitatea de a face față unei situații dificile și de a reveni la starea emoțională inițială, simțindu-te la fel de bine ca înainte ca evenimentul negativ să aibă loc. Este, de asemenea, capacitatea de a te adapta la contexte dificile pe care nu le poți schimba, menținând o stare emoțională pozitivă. Când ești rezilient, percepi situațiile dificile ca un context de învățare din care ieși mai puternic. Reziliența este mai mult decât capacitatea de a face față unei experiențe dificile. Când ești rezilient ești mai bine pregătit să cauți noi oportunități, să îţi asumi riscuri rezonabile pentru a-ți atinge scopurile. Asumarea de riscuri poate duce uneori la eșecuri, dar, în același timp, creează oportunități pentru a obține succes și, în acest fel, pentru a îmbunătăți imaginea de sine.

Andrew Fuller, unul dintre cei mai mari psihologi de copii din Australia, concluzionează, în urma unui studiu realizat pe 16 mii de copii: „Uite o listă cu 18 lucruri pe care le poți face chiar de azi ca să-ți ajuți copilul să se simtă prețuit și auzit. Câte una pentru fiecare an al copilului, deși sunt aplicabile pentru fiecare an în parte, din prima zi.”

18 SFATURI CARE CREEAZĂ „COPILUL ELASTIC”

NU-I MAI SPUNE “SUNT OCUPAT”.
Pentru un copil, dragostea înseamnă TIMP. Gândește-te ce înseamnă pentru el “Grăbește-te!” sau “Sunt prea ocupat acum”.
Când ești prea ocupat pentru el sau când îl grăbești, suferă. Se retrage în sine și ratează șansa de a lega legături sufletești cu tine. Și, când va fi matur, relația ta cu el va avea de suferit.

ÎNCHIDE-ȚI TELEFONUL.
Nu există, în ziua de azi, semn că îți pasă de el și că îl asculți mai important decât închisul telefonului mobil atunci când el îți cere atenția. Studiile arată, cu certitudine, că prezența unui telefon între voi scade calitatea conversației voastre. Lasă telefonul deoparte când vorbiți.

ÎNCHIDE ECRANUL.
Anumite momente ale zilei fă-le “Minutele fără ecran”. Fără televizor, fără tabletă, fără telefoane. Doar concentrați-vă pe oamenii din jurul vostru. Asta înseamnă fără sms-uri, fără citit titrări sau jocuri pe calculator. Fară bip-uri, remindere, alarme. Doar tu și copilul tău și conversația voastră. De exemplu, încercați asta la masă. Sau când plecați într-o călătorie. Când o faceți e mai puțin important! Doar să o faceți!
PRIVIȚI-VĂ ÎN OCHI.
Când copilul tău vrea să vă conectați și să comunicați, oprește-te din ce faci și privește-l în ochi. Întoarce-ți corpul spre el și acordă-i atenție într-un mod prin care să înțeleagă clar că ești foarte atent la ce spune.

ASCULTĂ-L.
Uneori, copilul tău vine acasă cu probleme. Și vrea să discute despre asta. Când se întâmplă așa, oprește-te din lucru și ascultă-l. Când îți spune despre o neînțelegere cu un prieten, despre o competiție la care a pierdut, despre un profesor care l-a făcut să se simtă prost sau despre orice altă dificultate din viața lui, roagă-l să-ți povestească pe îndelete. Ascultă-l cu atenție. După ce a terminat, întreabă-l ce crede că ar trebui făcut și ascultă-l din nou. De obicei, e suficient. Nu trebuie să îi rezolvi problema. Răspunsurile sunt la el.

MOMENTUL DE CULCARE E CEL MAI FAIN.
Sunt ultimele zece minute ale zilei și trebuie să fie valoroase. Încearcă să le faci astfel. Copilul tău are nevoie să adoarmă simțindu-se în siguranță, iubit și optimist pentru ziua ce va urma.

ÎMBRĂȚIȘEAZĂ- L! ATINGE- L.
Când treceți unul pe lângă celălalt, atingeți-vă. Fie că-ți plimbi mâna prin părul lui, fie că-i strângi brațul, fie că-i mângâi obrazul. Atingerea este confirmarea faptului că treci pe lângă o persoană. Este recunoașterea faptului că l-ai observat. Și e bine să fii băgat în seamă. Iar studiile spun că apare imediat o stare de bine.
Iar când îi este greu, ia-l în brațe. De fapt, îmbrățișările tale atunci trebuie să apară. Atunci este momentul când are cea mai mare nevoie de ele.

FII CALM.
Cea mai mare sarcină a unui părinte este să fie mai calm decât copilul său. Când ești calm, copilul tău învață să-și echilibreze comportamentul. Învață să devină stabil, predictibil, în siguranță. Învață că poate veni la tine indiferent de problemă și că tu îi vei răspunde cu calm și bunătate.

(…)

Citeste mai mult pe taticool.eu!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!