Sari la conținut

Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță, după ce a căzut de pe tobogan

Un liceu particular din Cluj trebuie să plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro părinților unei eleve care s-a accidentat în curtea unității de învățământ.

Deși în România nu este o practică obișnuită ca părinții elevilor agresați sau accidentați în școală să se adreseze instanțelor de judecată pentru despăgubiri, litigiile între părți fiind rezolvate, în general, pe cale amiabilă, numărul cazurilor de acest tip este în creștere.

Un exemplu recent este cazul unei fetițe din Cluj care s-a accidentat la grădiniță. Părinții au dat în judecată liceul particular în cadrul căruia se afla unitatea de învățământ preșcolar, obținând daune morale de 10.000 de euro.

Incidentul a avut loc în curtea grădiniței, unde copilul, nesupravegheat corespunzător, s-a dezechilibrat și a căzut de pe scara unui tobogan, fracturându-și umărul. Lipsa supravegherii adecvate a fost confirmată de înregistrările video, care arată că în curtea grădiniței erau 17 copii și un singur educator.

Instanțele din Cluj au decis că școala este responsabilă pentru incident, deoarece nu și-a îndeplinit obligația de a asigura securitatea copilului, ea fiind cu spatele, în colțul opus al curții, când fetița a căzut de pe tobogan. Conform legii, școala ar fi putut fi exonerată doar dacă accidentul s-ar fi datorat unui eveniment neprevăzut și inevitabil.

Educatoarea a explicat că nu a surprins momentul accidentului pentru că aduna jucăriile şi era întoarsă cu spatele la tobogan, aflându-se astfel în imposibilitatea de a interveni. Explicațiile nu au exonerat de răspundere școala, care avea obligația contractuală să asigure securitatea elevilor.

Sursa: Monitorul de Cluj


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!