Probabil că deja te-ai prins că bebelușul tău nu poate vorbi (incredibil, nu?) și nu-ți poate spune exact ce vrea de la tine. Precum un calculator cu „if / then”, și el e „programat” ca atunci când dorește ceva de la părinți să… plângă. Nu e nimic grav, este natural să se întâmple asta. Pentru un copil mic, plânsul este egal cu supraviețuirea.
Singurul lucru dificil în toată povestea asta este să identifici tipurile lui de plâns și să le asociezi cu nevoile sale, pentru că un bebeluș plânge diferit în funcție de „scopuri”. Nu-ți pierde răbdarea, învață trucurile și reacționează corespunzător.
Toți bebelușii plâng… mult! Mai ales în primul lor an de viață. Asta nu înseamnă că doar asta fac. Când ai să-i vezi grimasele sau zâmbetul, ai să te topești din picioare și ai să uiți că acum câteva minute a urlat de tot cartierul te-a pomenit. Cele mai grele sunt primele 3 luni – intervine adaptarea la noua locație (acum nu mai stă în burta mamei, ci într-un pat imens), sunt temperaturi diferite care oscilează, lumini, hainele pe care nu le înțelege și, să nu uităm, colicii… Dacă ești la primul copil, e bine să nu intri în panică dacă îl auzi plângând și are chiar crize de plâns în care se înroșește. Există strategii cu care-l poți liniști (masaj, legănat, cântat, perne cu apă caldă, ceaiuri, siropuri). Dacă nu funcționează niciunul din aceste remedii, sună doctorul pediatru!
Important este să nu intri în panică. Trebuie să înțelegi din capul locului că pentru copil plânsul este singura lui modalitate de a comunica cu tine. Ai să vezi că foarte repede ai să poți face diferența între un plâns de tipul „Mi-e foame”, de unul „M-am lovit”, „M-am plictisit”, „M-am speriat” și alte „M-am”-uri de genul acesta.
TREI MOTIVE PENTRU CARE BEBELUȘII PLÂNG
În primul rând, stai liniștit. Copilul tău nu o să plângă pentru că nu-i place cum ai aranjat camera, ce culoare are bluza de pe el, că vrea un iPhone sau alte motive de genul acesta. Bebelușii au un număr limitat de nevoi (nu te bucura, în timp acestea se înmulțesc și tot ajungi la iPhone-ul ăla!). Există, în schimb, trei mari motive pentru care bebelușul plânge sau chiar urlă:
Îmi e foame!
Recunoaște: uneori și ție îți vine să urli când îți este foame. De ce să nu o facă și el?
Înainte de a se naște, bebelușii nu cunosc această senzație. Toate substanțele nutritive veneau „de-a gata” la ei, fără nicio solicitare din partea lor. În concluzie, pentru ei, foamea este un sentiment nou și important- în mod evident ar exista o problemă dacă organismul nu ar sesiza în vreun fel această nevoie de hrană.
Așadar, există acel plâns de foame (pentru că are dureri cauzate de ea). Îl vei identifica rapid și vei vedea că bebelușul se liniștește imediat dacă e preluat de mamă sau dacă îl alăptezi cu un biberon.
Simt un disconfort!
Hai să nu ne ascundem după deget! Tu cum te-ai simți dacă ai sta cu un scutec plin de mizerie? Așa că treci la schimbat de scutec.
(…)
Citește mai mult pe taticool.eu!