Denisa Filcea a devenit mămică, pentru prima dată anul acesta, în data de 23 iunie, când a născut-o pe micuța Eva Maria.
Proaspăta mămică se ocupă intens ca fetița ei să primească toată atenția și dragostea de care ea are nevoie.
Recent, Denisa Filcea a vorbit pe contul ei de Facebook despre "metoda învechită" de parenting „cry it out” (lasă-l să plângă până se liniștește), metodă cu care a spus că nu este de acord.
Mămica a detaliat ce presupune această metodă, spunând: “Ia copilul în brațe, arată-i că îl iubești și că ești acolo pentru el ori de câte ori are nevoie de tine.
De ce metoda “cry it out” (sau “lasă-l să plângă până se liniștește”) este dăunătoare pentru copil:
Deși există persoane care în anul 2022 încă recomandă această metodă, “cry it out” este probabil cea mai veche metodă de “educare” a copilului. A fost practicată de către strămoșii noștri, pentru care era vital să liniștească copilul ca să evite să atragă prin plânsul lui prădătorii.
Bineînțeles am evoluat mult de atunci, sau cel puțin așa ne place să credem, și nu mai suntem nevoiți să aplicăm astfel de metode.
Strategia “cry it out” este cea mai drastică dintre metodele de educare, pentru că presupune lăsarea copilului singur și ignorarea uneia dintre cele mai importante nevoi ale lui:
NEVOIA DE CONECTARE este prima nevoie psihologică de bază. Aceasta se referă la necesitatea de a se simți iubit, de a primi validare și de a fi observat, iar mai mult de atât, de a simți că aparține. În acest mod, copilul se va simți respectat și valorizat.
Lăsând copilul să plângă nu numai că nu reușești să formezi o conexiune sănătoasă cu el deoarece bebelușul percepe această metodă ca pe un abandon și un refuz de a-i oferi siguranță și alinare, dar există și riscul ca părintele să ignore plânsul copilului când acesta chiar are nevoie de intervenția lui. (Îi e foame, trebuie schimbat scutecul, are un disconfort etc)
Plânsul prelungit implică și unele manifestări la nivel fiziologic – creșterea presiunii sanguine, intensificarea bătăilor inimii, creșterea nivelului de cortizol.
Așadar arată-i copilului tău că ESTE IUBIT. Nu uita că modul în care tu îi arăți iubirea va fi modul în care el te va iubi, se va iubi și îi va iubi pe ceilalti.
Dacă ți-a plăcut postarea, nu uita să o salvezi.”
Tu ce părere ai despre metode "cry it out”? Ești sau nu de acord cu ea?