Sari la conținut

Ghid complet pentru alegerea biberoanelor

Când vine vorba de biberoane, indiferent în ce moment al vieţii de mamă ne aflăm, ne simţim în dificultate. În primul rând, sunt multe oferte pe piaţă, asta e clar. Şi parcă nu vrem să facem alegeri nedocumentate şi să cumpărăm chiar orice ne iese în cale. Aşa că începem să petrecem timp în magazine sau pe online, să vorbim cu prietene şi să schimbăm impresii, să aflăm ce diferenţe sunt între produse care par la fel. E clar că, la final, alegerea e a mamei, în primul rând şi criteriile după care o fac sunt cel mai adesea legate de funcţionalitatea biberoanelor. Sigur că bebeluşii nu au un cuvânt de spus, dar e posibil că, folosind unele produse, să aibă mai puţine gaze sau mai puţini colici. În ceea ce priveşte copiii mai mari putem vedea anumite preferinţe pentru anumite tipuri de biberoane, aşa că ne va fi uşor să selectăm. Important e deci să urmărim şi copiii şi felul cum se înţeleg cu biberoanele alese de noi.

Este dificil să alegem biberonul potrivit?

Dificil nu este, ne complicăm noi şi ne stresăm mult prea tare, din grijă pentru copii şi din dorinţa de a alege cel mai potrivit biberon pentru ei. În realitate, când alegem un biberon trebuie să fim atenţi la 2 lucruri: tetina şi recipientul pentru lapte. De cele mai multe ori, acestea se vând împreună, însă e bine să ştiţi că tetinele se vând şi separat şi că firmele oferă opţiunea de a potrivi părţile de la biberon – acestea sunt interschimbabile. Adică tetinele de la o gama se potrivesc la toate biberoanele gamei. Tetinele pot fi la set sau ambalate individual. Sfatul meu este să nu cumpăraţi prea multe rezerve de la prima vizită în magazin, căci e posibil să rămâneţi cu ele. Copiii cresc repede, va fi nevoie să cumpăraţi rapid pentru o nouă grupa de vârstă, plus că există varianta în care e posibil să nu le placă o anumită tetină. Ca mama de 2 copii, chiar am experimentat toate aceste situaţii.

►Citeşte şi Cum îl înveţi pe bebeluş să bea din biberon

Care sunt criteriile după care alegi biberonul

E bine să ştii că cele mai importante criterii sunt cele de mai jos. Restul sunt opţionale şi de cele mai multe ori nu foarte importante (culori, forme etc).

• vârsta copilului, în primul rând (sunt şi pentru bebeluşi şi pentru copii mai mari);
• dimensiunile tetinei şi fluxul de scurgere a laptelui (tot în funcţie de grupa de vârstă);
• materialul din care este confecţionat recipientul;
• materialul din care este confecţionată tetina;
• dimensiunea recipientului şi a tetinei (adaptate vârstei copilului).

Ce fel de tetină să cumpăr?

Ca şi în cazul biberoanelor, ofertele sunt nelimitate. În primul rând contează vârsta copilului. Categoriile de vârstă sunt cam aceleaşi la toţi producătorii: 0+, 6+, 12+, 18+ şi 24+. Alegerea tetinei se face în funcţie de materialul din care este confecţionată, precum şi în funcţie de formă.

Tetinele pentru biberoane pot fi:

•    din latex sau din silicon

Cele din latex sunt de culoare maronie, moi şi flexibile. Dezavantajul constă în faptul că se închid la culoare după expunere repetată la lumina şi necesită înlocuirea la câteva săptămâni. Tetinele din silicon sunt transparente, fără gust sau miros specific. Sunt mai puţin rezistente la muşcătura copiilor, par mai rezistente la lumina solară şi se pare că nu schimbă gustul hranei, deci pot fi mai uşor de tolerat de către cei mici.

•    rotunjite, largi, plate sau făcute să imite formă mamelonul mamei

Noi am avut de-a lungul timpului tetine ortodontice (anatomice, adaptate cavităţii bucale şi care se laudă că nu deformează dentiţia sau maxilarul copiilor). Mai sunt tetine cu formă rotunde (formă alungită), cu gât larg (imită forma şanului şi condiţiile hrănirii naturale). Sunt unele mărci care oferă şi game de tetine anti-colici – care împiedică intrarea aerului odată cu laptele.

•    cu grad diferit de curgere a laptelui, de la lent la rapid.

Viteza cu care laptele se scurge prin tetină este foarte importantă. Dacă este mai mare decât trebuie să fie, copilul se va îneca şi va începe să plângă. Dacă se chinuie să sugă şi plânge, e clar că are nevoie de o tetină pentru următoarea categorie de vârstă (cu un orificiu de curgere mai larg) sau cu flux mai mare (există variante pentru flux/debit lent, normal, mediu sau rapid de curgere), dar şi cu flux reglabil (reglarea se realizează printr-o mişcare de rotire a garniturii).

Cum spuneam, sfatul meu este să nu cumpăraţi de la prima vizită în magazin mai multe rezerve din fiecare tip, pentru că e bine să vedeţi şi ce preferinţă are copilul. Mai degrabă cumpăraţi câte 1 bucată din fiecare tip, că să le puteţi încerca pe toate. Va puteţi consulta inclusiv cu medicul pediatru, pentru a identifica un tip de biberon potrivit pentru copilul vostru.

Ce recipient să aleg – din plastic sau din sticlă?

(...)

Citeşte mai mult pe florinabadea.ro

►Citeşte şi Biberonul potrivit pentru nou-nascut
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!