În curând va începe un nou an şcolar. Motiv de bucurie. Sau nu? Să fii părinte a ajuns un lux. Am pierdut contactul de ceva vreme cu sistemul din învăţământul preşcolar. Fetele mele acum sunt la şcoală însă cel mic urmează să înceapă grădiniţă, la program scurt, slavă cerului, altfel trebuia să mă duc în prima zi de gradi cu salteaua în spinare. Cum care saltea? Cea pe care ar urma să doarmă copilul meu pentru că acum e la modă ca grădiniţă să nu mai asigure copiilor nici măcar saltelele de dormit.
Când am citit de treaba asta pe grupurile de mămici nici nu am ştiut ce reacţie să am mai întâi, de stupoare, de dezgust sau de compasiune fată de mămicile respective… Adică sunt nevoite bietele femei să cumpere saltea pentru că altfel nu pupă copilul grădiniţă. Şi pe parcurs cine ştie ce pretenţii mai apar. Am auzit şi de cumpărat perdele şi covoare… şi chiar mobilier. Păi aşa mai bine îl dai la particular, cam tot acolo ajungi până la urmă când tragi linie. Într-o ţară amărâtă, copiii ne rămân de izbelişte. Părinţii nu au cum să stea cu ei că trebuie să muncească, bunicii dacă mai există ori sunt prea bolnavi ori nu sunt disponibili din varii motive, bonele sunt periculoase sau scumpe, dăm copilul la creşă,la gradi, la after-school, la internat, oriunde numai să nu rămână singur şi să aibă cine avea grijă de el.
(...)
Să revenim la şirul nostru de mame cu salteluţele în spate în prima zi de gradi. Ce e trist e că multor părinţi a ajuns să li se pară normal să li se ceară bani pentru diverse. Până la urmă repetiţia e mama… normalităţii. Azi ghivece cu flori, mâine o perdea, poimâine un proiector, hai să punem şi de un covor şi de o tablă nouă, hai, care părinte are posibilitatea să achiziţioneze şi un xerox sau o imprimantă? Vi se pare ciudat să cumpere părinţii bănci? Păi nu mai e ciudat. Sau bani de zugrăveală. Nu, nu inventez, sunt cereri reale. La grădi deja e LEGE să aduci consumabilele adică hârtie igienică, prosoape de hârtie, săpun lichid, şerveţele umede. Cum să te răzvrăteşti împotrivă la aşa ceva? Doar copilul tău LE CONSUMĂ, ce ai, eşti nesimţit? Şi tu ca părinte înghiţi găluşca şi stai în banca ta dacă vrei să faci parte din turmă. Ba să zici mersi că părinţii din cealaltă generaţie de todleri au cumpărat parchetul pe care calci tu acum. Şi acum ajungem la turmă, la capetele plecate pe care sabia nu le taie. Pentru că aproape orice părinte e absolut îngrozit că odrasla lui să fie respinsă sau discriminată în cadrul unei comunităţi. Şi doar nu vrei tu, tocmai tu, să fii considerat ăla zgârcit sau sărac sau răuvoitor. Aşa se ajunge şi la faimoasele chete între părinţi pentru cei ce ne au în grijă copiii. Chete pentru daruri de sărbători şi tot felul de ocazii. Şi culmea e că părinţii au inventat chetele astea, nu cadrele didactice. Ce mi s-a părut amuzant odată a fost când părinţii au făcut cheta pentru flori la sfârşit de an şcolar, s-a achiziţionat un enorm buchet şi la festivitatea de premiere nu era părinte să nu aibă cu el un buchet de flori. Aşa,ca să fie siguri. Orice turmă are un cioban, ăla care strânge lâna oiţelor cu capetele plecate, însă nu ştiţi că nu orice școală are paznic. Dacă eşti fericitul posesor al unui elev de şcoala generală sau de liceu nu ai cum să nu ştii că trebuie să cotizezi semestrial pentru salariul paznicului. Bietul om nu are nici o vină, îşi face datoria şi chiar foarte bine. Cine nu îşi face însă datoria este altcineva.O instituţie de stat care ar trebui să asigure paza şi protecţia copiilor din şcoli. Citiţi în monitorul oficial. Nu scrie nicăieri că părinţii trebuie să asigure pază din unităţile de învăţământ. Ba li se şi spune la şcoală bieţilor părinţi că dacă nu contribuie la fondul pentru paza nu vor primi fisa matricola a copilului în caz că se va muta la altă şcoală. Şi dacă nu se mută, i se adună datoria pe perioada cât va învăţa în acea unitate.Ori, mai e o variantă, instituţia îşi face datoria şi se aloca fonduri pentru pază, însă banii se pierd pe drum. Asta deocamdată încă nu ştiu sigur.
(...)
Citește mai mult pe mamidetrei.wordpress.com!