Din fericire, România este o țară destul de sigură pentru copii. Cazurile de abuzuri sexuale sau de răpiri sunt destul de rare. Nu e ca în alte țări, dar n-ar strica să citiți acest articol. Statistica este îngrijorătoare și e bine să cunoașteți sfaturile de mai jos.
9 din 10 copii (între 7 și 9 ani) nu știu numerele de telefon ale părinților lor. Imaginează-ți ce se poate întâmpla cu copilul tău dacă îl scapi din ochi și nu are telefonul la el. În medie, 19 copii din 20 de toate vârstele vor ajuta politicos o doamnă să-și care cumpărăturile sau un bătrân cu bagaje și vor merge împreună cu ei până la mașină, fără să ezite. În același timp, 10 copii din 10, aflați în școala primară, spun că o persoană trecută de 40 de ani este bătrână și are nevoie de asistență.
Aproape jumătate dintre copiii cu vârste între 10 și 14 ani sunt siguri că pot identifica ușor un criminal după aspectul fizic (îmbrăcat în negru, care oferă dulciuri, și, în general, are un aspect murdar, ca de vagabond).
Aproape jumătate dintre ei vor fugi spre locuri în care se pot ascunde, în caz de pericol.
Toți copiii cred că pot avea încredere în adulții pe care îi cunosc și pe care i-au mai întâlnit, incluzându-i aici pe vecini și pe prietenii părinților.
19 copii din 20 de orice vârstă vor merge oriunde cu o persoană care li se adresează pe nume și vor ezita să strige “Ajutor! Nu îl cunosc!”.
Țineți minte: criminalii adevărați nu trezesc suspiciuni. În cele mai multe cazuri, se străduiesc să nu atragă atenția prin aspectul fizic, discurs sau comportament. Pot fi chiar politicoși, bine îmbrăcați, poate fi vorba despre o femeie drăguță sau despre un bătrân.
Misiunea noastră este să ne învățăm copiii să nu cedeze tentațiilor și să nu plece nicăieri cu alți adulți. Ar trebui să le explicăm cum să se comporte în caz de pericol și, cel mai important, convingeți-i să vă spună tot ce au făcut atunci când au ieșit din raza dvs vizuală.
Reguli de aur în privința siguranței copiilor
Dă-i copilului, mai degrabă, sfaturi pozitive decât indicații negative. Promovează-i încrederea în sine. Spune-i ce să facă, în loc de ce să nu facă. Spune-i: “Întotdeauna povestește-mi dacă cineva îți oferă cadouri sau jucării sau îți cere să mergi undeva cu el. Îmi promiți?” în loc de “Să nu iei niciodată nimic de la un străin!”.
Decât să-i dai instrucțiuni care să-l intimideze, mai bine creează un joc interesant. Dă-i exemple și arată-I cum să se comporte în situații simple.
Cum să răspundă la telefon.
Ce să facă dacă cineva sună la ușă.
Cum să spună “Nu”.
Oferă-i posibilitatea de a găsi cele mai sigure locuri, în drumul său spre școală.
Arată-i unde poate fugi dacă un străin începe să se țină după el pe stradă.
Întreabă-l ce oameni i se par suspicioși și care, din contră, i se par de încredere.
Înainte de toate, arată-i toate acțiunile de mai sus și pune-l să le repete. “Acum e rândul tău.”
(…)
Citește mai mult pe taticool.eu!