Sari la conținut

Ce pateste copilul daca inghite guma?

Aproape toata lumea a inghitit o bucata de guma de mestecat, dar numai cativa copii au avut nevoie de un doctor din cauza asta. Iar daca ai auzit ca guma sta in stomac timp de 7 ani, sa stii ca este o prostie.

Desi stomacul nu poate descompune o bucata de guma in acelasi mod in care descompune alte produse alimentare, sistemul digestiv poate deplasa guma de-a lungul tractului digestiv prin activitatea intestinala normala. Cu alte cuvinte, guma se va elimina pur si simplu datorita motilitatii intestinale.

Cand devine inghitirea gumei o problema?

Rareori, inghitirea unei cantitati mari de guma sau a mai multor bucati mici intr-o perioada scurta de timp, poate bloca tractul digestiv. Blocajul apare cel mai probabil atunci cand guma este inghitita impreuna cu obiecte straine, cum ar fi monede sau atunci cand este inghitita cu materiale nedigestible, cum ar fi semintele de floarea soarelui.

Copiii mici sunt cei mai predispusi problemelor pentru ca de cele mai multe ori ei nu inteleg ca guma nu trebuie inghitita, ci numai mestecata.

Dar, in afara de aceste scenarii absolut ciudate, inghitirea ocazionala a unei bucati de guma de mestecat nu prezinta nici un pericol.

Ce se intampla exact cand se mesteca guma?

Guma de mestecat este realizata din materiale naturale si/sau sintetice, conservanti, arome si indulcitori. Organismul poate absorbi indulcitorii, cum ar fi zaharul, iar daca copilul mesteca multa guma de mestecat, ei bine, aceasta va avea un aport caloric mare, chiar daca nimic nu ajunge in stomac.

Dar tractul digestiv uman nu poate digera de guma, iar guma este purtata catre calea de iesire prin actiunile peristaltice ale intestinului. Calatoria gumei de mestecat se incheie in timpul unei vizite la baie.

Sunt unii copii prea mici pentru guma de mestecat?

Copiii nu trebuie sa mestece guma pana cand nu inteleg pe deplin faptul ca nu trebuie inghitita. Pana la varsta de 5 ani, majoritatea copiilor vor intelege ca guma este diferita de bomboane si ca nu trebuie inghitita.

Este in regula ca cei mici sa mestece guma?

Prea mult din orice poate fi o problema. Guma de mestecat pune probleme serioase lucrarilor dentare dentare si cele mai multe gume cu zahar pot provoca carii. Guma fara zahar indulcita cu sorbitol poate fi de asemenea o problema, deoarece poate provoca diaree. Gumele cu aroma de scortisoara pot irita mucoasa gurii si pot da senzatia de fierbinte si picant.

 O regula buna ar fi sa ii invatam pe copii cu guma fara zahar si cu nu mai mult de una sau doua bucati pe zi. Iar atunci cand a terminat cu ea sa nu o inghita, ci sa o arunce imediat. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!