Ti se pare un gest atat de simplu si totusi pentru unii copii este atat de complicat: sa inghita o pastila.
Inainte sa te enervezi si sa tipi la cel mic sa inghita pastilele, trebuie sa iti aduci aminte ca si acesta este un comportament care trebuie invatat. Tie ti se poate parea foarte normal, dar pentru copii nu este atat de simplu si nicidecum natural, deoarece nu este o mancare pe care o pot mesteca, marunti si apoi inghiti pasta formata cu saliva.
Pentru copiii care trebuie sa ia pastile, aceasta mica „operatiune” poate produce multa anxietate, transformand-o in „operatiunea Z”. Si daca ai trecut o singura data printr-un episod de lacrimi si de tipete care se transforma in suspine care spun in continuare acelasi lucru, „nu pot...”, stii cu siguranta despre ce vorbesc.
Trebuie sa te inarmezi cu rabdare, cu mai multa chiar decat pana acum si iti vom arata cateva trucuri cu ajutorul carora il vei putea invata sa ia pastile. Ca regula generala, copiii trebuie sa stie si sa poata sa inghita pastilele singuri in jurul varstei de 10 ani.
Si totusi, exista si persoane adulte care au probleme in a inghiti pastile, cel mai probabil tot ca reminescenta de cand erau copii. Problema in cazul acestora este mult mai serioasa si va fi nevoie de multa munca si uneori terapie pentru a scapa de problema.
Deci, cel mai bun moment sa incepi sa iti convingi copilul sa ia pastile este chiar acum!
Antrenamentul pentru acest lucru seamana oarecum cu cel pentru olita, in sensul ca le poti arata si le poti explica cum sa faca, insa nu poti face acest lucru in locul lor. Trebue sa le lasi controlul si nu ai cum sa ii fortezi sa inghita pastile.
Trucuri
Totul incepe cu mult calm si cu ajutorul catorva exercitii simple:
Pune-l sa invete sa inghita un lichid. Da-i bautura lui favorita si incurajeaza-l sa o inghita cu inghitituri mari. Totul trebuie sa se desfasoare cu calm si cu zambetul pe buze ca si cum ar fi ceva foarte distractiv. Poti face si un mic joc in care sa te prefaci ca sunteti in desert si trebuie sa bea o sticla de apa dupa cateva zile de sete crunta. Invata-l sa isi tina capul pe spate si sa inghita lichidul usor.
Practica cu bomboane. Odata ce a invatat sa inghita cu inghitituri mari, pune-i sa faca din nou acelasi lucru dar de data asta cu o mica bomboana. Incearca cu un Tic Tac de exemplu sau alta bomboana de dimensiuni mici. Pune-i bomboana pe varful limbii si pune-l sa o inghita cu o gura mare de suc sau apa. Poti trece apoi la o dimensiune putin mai mare a bomboanei, insa nu neaparat in aceeasi zi. Daca va fi in stare sa inghita un M&M din ciocolata, este gata sa inghita pastile.
Citeste aici si cum sa administrezi medicamentele pentru bebelusi.
Ajuta-l sa se relaxeze. Daca vei pune presiune asupra lui, raspunsul lui va fi imediat si negativ. I se va face frica ca nu va produce rezultatele asteptate si va refuza sa ia pastilele. Acesta este motivul pentru care trebuie sa faci totul relaxat, cu zambetul pe buze, sa transformi totul intr-un joc.
Dupa fapta, si rasplata. Incurajeaza-l cu o mica rasplata pentru efortul lui. Nu il rasplati ca a reusit sa inghita pastilele, ci rasplateste-i efortul pentru ca a incercat. Il poti lasa putin mai mult la TV sau cu tableta sau te poti juca o jumatate de ora in plus cu el. Pana la urma tu stii ce il motiveaza cel mai bine si vei alege cea mai buna rasplata.
Fii atenta sa ii comunici rasplata si sa subliniezi ca este pentru incercarea de a inghiti, nu neaparat daca le inghite, si dupa aceea lasa-l sa se desfasoare in ritmul lui.
Trece cu vederea comportamentele negative. Rasplateste comportamentele pozitive si ignora-le pe cele negative. Vei fi cel mai probabil tentata sa incerci sa ii impui un comportament disciplinat si sa il rogi sa inceteze cu plansetele si lamentarile, dar vei vedea ca nu vei rezolva nimic asa.
Incearca in schimb sa faci totul la modul distractiv, iar copilul se va relaxa, va uita de frica si va putea inghiti pastile in cel mai scurt timp. Nu uita, trebuie sa il faci sa vrea sa inghita pastile, nu poti face asta in locul lui.