Poluarea este o problema pentru foarte multi. Daca adultii reusesc sa faca fata mai bine acestei probleme globale, copiii si mai ales bebelusii, dar si adolesentii au foarte mult de suferit.
Principala problema pe care o aduce poluarea sunt, evident afectiunile pulmonare, la care se adauga incapacitatea plamanilor de a se dezvolta normal, la capacitatea reala. Un stiudiu realizat in SUA a dovedit legatura directa care exista intre afectiunile pulmonare, si lipsa aerului curat.
Poluarea si sanatatea copiilor
Putini parinti stiu, dar plamanii au perioada maxima de dezvoltare in jurul varstei de 10 ani, procesul durand pana la 18-20 de ani. Fetele au plamanii complet dezvoltati in jurul varstei de 18 ani, in timp ce baietii ating capacitatea pulmonara maxima pe la 20 de ani. Din acest moment capacitatea pulmonara ramane stabila in timpul vietii de adult si suporta un regres incepand de la varsta de 45-50.
Cercetatorii americani au incercat sa evalueze efectele poluarii in procesul de maturizare al plamanilor. Aproape 2.000 de copii au fost urmariti de la varsta de 10 ani pana la cea de-a 18-a aniversare, in 12 comunitati din sudul Californiei. Au fost masurate nivelul capacitatii pulmonare, cat si nivelul poluarii din orasele in care locuiau copiii. Este vorba de cel mai lung studiu efectuat pana astazi, prin care s-a incercat sa se dovedeasca efectele poluarii asupra sanatatii copiilor.
Rezultatele studiului au demonstrat ca tinerii care au trait intr-un mediu foarte poluat se confrunta cu un risc de cinci ori mai mare de a avea o capacitate pulmonara scazuta, comparativ cu cei de aceeasi varsta, care locuiesc in zone mai putin poluate. Capacitate pulmonara scazuta inseamna ca persoana respectiva are cel mult 80% din capacitatea pulmonara normala pentru varsta respectiva.
Efectele pe termen scurt sunt racelile mai frecvente decat in mod obisnuit. Pe termen lung, creste riscul aparitiei unor probleme grave de ordin respirator si cardiovascular.
Un deficit al capacitatii pulmonare va avea un impact pe parcursul intregii vieti. Exista putine modalitati de a corecta o slabiciune a plamanilor capatata in copilarie.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, trei milioane de persoane mor anual din cauza poluarii atmosferice, ceea ce reprezinta 5% din cele 55 de milioane de decese anuale inregistrate in lume.
Ce poti sa faci?
Poluarea aerului este prezenta in toate marile orase si se agraveaza mult in zilele calduroase. Daca locuiti intr-un oras poluat este recomandat sa limitati activitatile desfasurate afara si mai ales pe cele ale copiilor in orele caniculare ale zilei. Activitatile fizice intense implica o frecventa respiratorie crescuta, iar cantitatea de poluanti care patrunde adanc in plamani va fi mai mare.
Pentru joaca copiilor, pentru activitatile in aer liber, trebuie alese orele racoroase ale diminetii si serii. Copiii nu ar trebui sa se joace in vecinatatea marilor artere rutiere, ci in parcuri si zone verzi. Benefice copiilor sunt drumetiile din vacante si de la sfarsit de saptamana in zonele cu aer curat din afara oraselor.
Nu ne putem schimba orasul de domiciuli, dar putem sa le oferim copiilor perioada mai scurte sau mai lungi de timp in care sa respire in aer curat. O solutie o reprezinta si aerul conditionat, cu toata atentia de care trebuie sa beneficieze filtrele, dar si dormitul cu geamul deschis, vara, cand noaptea aerul de purifica macar intr-o oarecare masura.
Cum poti sa devii o mama eco
Nu merge niciodata cu geamul deschis in masina, mai ales in marile aglomerari urbane, foloseste aerul conditionat, al masinii. Nu ezita sa folosesti masti care pot filtra aerul, atucni cand copilul tau sta multa vreme in locuri poluate intens. Japonezii o fac si nu degeaba.
O alta solutie este sa il indemni pe cel mic sa faca mereu miscare in aer liber, evident in locuri cu are cat mai curat, pentru a se oxigena bine si pentru a dezvolta cat mai bine capacitatea pulmonara, scrie doctissimo.fr.
Alimentatia este si ea foarte importanta, pentru ca trebuie sa fie sursa principala de antioxidanti care sa combata radicalii liberi care apar ca urmare a aerului poluat pe care sunetm obligati cu toti sa-l respiram.
Articole relationate
Cum îi explici copilului că Moșul aduce mai multe cadouri altor copii
Magia Crăciunului este una dintre cele mai frumoase perioade din copilărie, dar poate aduce și momente dificile de explicat. Una dintre cele mai frecvente dileme pentru...
Medicii avertizează: „Nu ne repezim zilele acestea în aglomerația de la spital căci copiii ar putea lua și o altă boală contagioasă”
În contexul supraaglomerării sălilor de urgență ale spitatelor pediatrice, medicii iau atitudine și transmit mesaje menite să îi îndemne să intervină asupra...
Crăciunul prin ochii unei mame: eu sunt Moș Crăciun acum; eu sunt copilul care pune cadourile sub brad
În liniștea serii de Ajun, stau pe podea lângă bradul pe jumătate luminat. Mirosul de portocale și scorțișoară plutește în aer, amestecat cu cel al hârtiei de...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu