Sari la conținut

Sufocarea la copiii mici

Sufocarea este unul dintre cele mai des intalnite accidente in cazul copiilor. De aceea este bine sa cunoastem cateva lucruri de baza despre inecarea cu obiecte sau mancare, ce se intampla fiziologic in corpul copilului si cum trebuie sa actionam rapid. 
 
Cand un copil se sufoca este semn ca un obiect (mancare sau jucarie de obicei) este blocat in trahee (locul pe unde respira) si impiedica aerul sa intre in mod normal in plamani, astfel incat copilul nu poate respira normal. 
Trahea este protejata de obicei de un mic cartilaj numit epiglota. Trahea si esofagul au un orificiu comun, iar epiglota actioneaza ca un capac, inchizand trahea de fiecare data cand o persoana inghite. Permite astfel mancarii sa mearga in jos prin esofag si previne intrarea acesteia in trahee. 
 
Din cand in cand insa, epiglota nu se inchide suficient de repede si un obiect poate aluneca in trahee. Aceasta este ceea ce se intampla atunci cand ceva merge "pe conducta gresita." 
De cele mai multe ori, produsele alimentare sau obiectul blocheaza doar partial trahea si cel mai probabil prin tuse respiratia va fi restaurata cu usurinta. Un copil care s-a inecat si tuseste, dar poate inca sa respire si sa vorbeasca isi va reveni in general fara ajutorul cuiva. 
 
 
Cand devine un caz de urgenta
Uneori se intamapla ca obiectul sa blocheze complet fluxul de aer. Daca fluxul de aer inspre si dinspre plamani este blocat, creierul este lipsit de oxigen si atunci situatia impune masuri de urgenta. 
 
Un copil ca avea nevoie de ajutor imediat daca:
  • Este incapabil sa respire
  • Incearca sa traga aer si nu poate sau suiera cand incearca sa respire
  • Nu este capabil sa vorbeasca, sa planga sau sa scoata sunete
  • Se albastreste la fata
  • Se tine cu mainile de gat sau da din maini
  • Este panicat
  • Se impleticeste sau devine inconstiet
In cazurile de mai sus se impune aplicarea imediata a metodei Heimlich, procedura standard in cazul de inecare (daca stii sa o aplici corect). 
 
Metoda Heimlich
Daca ai copii este important sa cunosti tehnicile de resuscitare cardiopulmonara (CPR) si tehnica de compresie abdominala (Heimlich). Ideea compresiei abdominale este ca o explozie brusca de aer trimisa fortat in sus prin trahee de la diafragma va disloca un obiect strain si il va arunca in sus in gura sau chiar afara din gura.
Desi tehnica compresiei abdominale este destul de simpla, aceasta trebuie efectuata cu precautie, mai ales in cazul copiilor mici. Este indicat sa fie facuta de o persoana antrenata in acest sens. In cazul in care se face in mod gresit, persoana care se sufoca - mai ales un copil - ar putea fi ranita. Pentru sugari exista o alta metoda de dezobstructionare a cailor respiratorii, metoda Heimlich fiind prea dura si ineficienta. 
 
Ce facem:
Suna la 112 pentru orice situatie critica. Iata care sunt scenariile posibile:
 
• In cazul in care un copil se sufoca si tuseste, dar poate respira si vorbi este semn ca fluxul respirator nu este complet blocat. Cel mai bine este nu facem nimic, dar supraveghem copilul cu atentie si ne asiguram ca si-a revenit complet. Copilul isi va reveni probabil dupa o portie buna de tuse. 
Nu incerca sa ii scoti obiectul din gura sau sa il bati pe spate. Oricare dintre aceste masuri ar putea impinge obiectul mai departe pe caile respiratorii si va inrautati situatia. Stai cu copilul si calmeaza-l pana trece episodul.
• In cazul in care un copil este constient , dar nu se poate respira, vorbi, sau face zgomot, sau se albastreste, situatia impune compresie abdominala. Daca nu stii sa aplici metoda Heimlich, suna la 112. 
• In cazul in care copilul s-a sufocat si este in stare de inconstienta si nu mai respira, suna la 112 pentru ajutor si treci imediat la CPR (tehnici de resuscitare). 
 
Cand sa mergi la urgenta
Este bine sa mergi cu cel mic la urgenta dupa orice episod major de sufocare, dar mai ales daca:
• Exista o tuse persistenta, salivare, respiratie suieratoare, dificultati la inghitire, sau dificultati de respiratie in urma episodului de sufocare
• Copilul s-a albastrit, a devenit moale sau a fost inconstient in timpul episodului, chiar daca si-a revenit bine
• Crezi ca cel mic a inghitit un obiect strain cum ar fi o jucarie sau o baterie 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!