Cand ii dam copilului ficat si mai ales cat? Acestea sunt doua intrebari ale caror raspunsuri sunt importante cand este vorba despre introducerea in alimentatia copilului a ficatului (de pui, curcan sau vita). Ficatul este un aliment necesar si foarte sanatos in dieta copilului, dar cantitatea de ficat pe care copilul o mananca este cea care face diferanta. Prea mult poate sa fie daunator! Acest detaliu este prea putin cunoscut de parinti. Iata explicatiile.
De ce prea mult ficat este daunator copilului mic (intre 6 luni si doi ani)? Ficatul este o sursa bogata de vitamina A, un nutrient care joaca un rol important in dezvoltarea si sustinerea mai multor organe, in plus contribuie la o vedere buna si un sistem imunitar sanatos. Exista doua tipuri de vitamina A.
Prima este provitamina A carotenoide, inclusiv beta-caroten, si care este stocat ca pigment in alimente (morcovi, rosii, cartofii dulci) pe care corpul ii transforma in vitamina A - si se gasesc in alimentele vegetale in legumele cu frunze verzi, legumele galbene si portocalii si in fructele rosii.
Preformata, vitamina A, se gaseste in alimente de origine animala, inclusiv peste, lactate si carne. Ficatul face parte din alimentele deosebit de bogate in vitamina A, iar prea multa vitamina A preformata poate sa fie daunatoare. In cazul precursorilor de vitamina A care provin din vegetale acest pericol nu exista!
Rosiile in alimentatia copilului
Inclusiv in timpul sarcinii ficatul face parte din alimentele care trebuie consumate in cantitati reduse pentru ca prea multa vitamina A preformata poate sa duca la malformatii congenitale.
Hipervitaminoza A, adica excesul de vitamina A preformata poate duce la un risc crescut de fracturi de oase. Acest lucru se datoreaza faptului ca vitamina A blocheaza vitamina D si poate sa duca la scaderea densitatii minerale osoase. Vitamina A preformata poate sa duca la si la leziuni hepatice. In consecinta prea mult ficat in dieta copilului mic (in conditiile in care acest aliment trebuie inclus in dieta copilului), care primeste si alte suplimente de vitamina A (din cereale, din formula de lapte praf) poate sa fie daunatoare.
Peste in dieta copilului mic
In dieta copilului mic, de pana la 2 ani regula este simpla: o portie de ficat, o singura data pe saptamana. Mai putin da, mai mult niciodata!
Cel mai bun este ficatul de vitel si cel de pui pentru ca are cele mai putine toxine. Ficatul este esential pentru aportul de fier pe care il aduce copilului. Pe langa vitamina A si fier, ficatul este o excelenta sursa de vitamine din grupul B, cupru, acid folic, este o foarte buna sursa de proteine si fosfor, dar si alte minerale esentiale.
Alege mereu ficat praspat. Niciodata din cele congelate, si asta pentru ca ficatul este foarte perisabil. Ficatul trebuie foarte bine curatat, de pielite si canalele biliare. Trebuie fiert in apa cu sare. Ulterior poate fi combinat cu piureul de cartofi dulci, cu morcov, dovlecei sau pasta de rosii fierte. Paseaza totul in blender si subtiaza cu supa de pui sau de legume.
O solutie foarte buna este si pateul de ficat facut in casa.