Antibioticele sunt utile si necesare, dar administrarea lor fara discernamant poate duce la o multitudine de probleme.
Ultima problema adaugata pe lista este aceea ca administrarea de antibiotice, in primele luni de viata, ii expune pe acestia la un risc mai mare de a deveni obezi mai tarziu, releva un studiu in care au fost urmariti 11.532 de copii din Marea Britanie.
In mod obisnuit, noi gandim ca obezitatea se datoreaza unui regim alimentar nesanatos si a lipsei de miscare, insa din ce in ce mai multe cercetari releva faptul ca lucrurile nu stau atat de simplu in aceasta privinta. De ceva vreme s-a facut o legatura intre flora microbiana intestinala, modul in care metabolismul uman absoarbe caloriile si antibiotice. Expunerea la antibiotice, in special la o varsta frageda, poate ucide definitiv unele dintre aceste bacterii, care pot juca un rol important in asimilarea hranei de catre organism - si care ne-ar putea permite sa ramanem mai slabi sau cu o greutate normala.
In cadrul acestui studiu, utilizarea de antibiotice si efectele acestora asupra greutatii, au fost urmarite la 11.532 de copii, nascuti in Marea Britanie, in anii 1991 si 1992. Cercetatorii au descoperit ca cei carora li s-au administrat antibiotice in primele cinci luni de viata au luat in greutate mai mult decat ceilalti copii.
Diferenta de greutate a fost mica intre 10 si 20 de luni, insa s-a accentuat in jurul varstei de 3 ani si 2 luni, copiii tratati cu antibiotice in primele luni de viata, avand un risc cu 22% mai ridicat de a fi supraponderali.
In schimb, copiii tratati cu antibiotice dupa varsta de 5 luni nu au prezentat un risc in acest sens, diferenta de greutate fiind nesemnificativa fata de copiii care nu primisera antibiotice.