Alimentatia copilului este garantia unei dezvoltari armonioase si solide. Alimentele recoamndate copiilor trebuie sa contina in proportii optime grasimi, proteine si glucide, trebuie sa asigure integral aportul de minerale si vitamine si trebuie sa-i aduca antioxidanti si caloriile necesare activitatilor desfasurate si varstei copilului. Ceea ce trebuie sa stie toti parintii, dar si bunicii este ca alimentatia unui copil este diferita de cea a unui adult si ca problemele d enutritie ale copiilor sunt doar in 5% din cazuri generate de factori metabolici, restul fiind vina paritilor.
Iata o lista scurta de alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului. Fa un ste! Raspunde la intrebarea: cate, din aceste alimente, le-ai pus in farfuria copilului in ultima saptamana? Daca at atins cifra sapte e OK! Daca nu copilul tau nu mananca sanatos!
Lista alimentntelor perfecte pentru copil este:
1. laptele
2. avocado
3. carnea
4. oul
5. somon
6. nucile
7. rosiile
8. cacao
9. broccoli
10. coacazele sau afinele
Laptele inseamna sase luni de alimentatie exclusiva la san cu laptele matern. Laptele de vaca - dupa varsta de doi ani.
Avocado, poate fi oferit copilului de la sapte luni in planul de diversificare. Fructul de avocado contine grasimi mononesaturate adica sanatoase si esentiale pentru dezvoltarea creierului si sistemului nervos central.
Carnea poate fi introdusa in alimentatia copilului inca de la 8 luni si trebuie servita cel putin cinci zile pe saptamana, la masa de pranz cu legume.
Oul. Galbenusul de ou poate fi introdus in alimentatia copilului la sapte luni. Albusul insa, s-a constatat ca provoaca reactii alergice, asadar poate fi introdus in alimentatia copilului dupa un an.
Somon. Pestele poate fi introdus in alimentatia copilului de la varsta de 10 luni . Poate fi servit de doua ori pe saptamana, cate 50 g la masa. Somonul (sau alt peste gras) este o sursa excelenta de acizi grasi omega-3.
Micul dolofan, adultul obez
Nucile pot fi introduse in dieta copilului dupa un an si jumatate. Nucile sunt o sursa bogata de proteine si vitamina B, minerale precum fierul si zincul pentru energie si imunitate. De asemenea sunt o sursa bogata de "grasimi sanatoase", cercetarile dovedind faptul ca un consum regulat de nuci si alune duce la scaderea riscului de boli de inima.
Rosiile nu sunt de obicei recomandate pentru a fi introduse in dieta unui copil pana in jurul varstei de 10-12 luni. Motivul pentru care nu sunt recomandate nu sunt eventualele alergii, ci mai degraba, aciditatea. Acesta s-a dovedit a fi prea dura pentru stomacul imatur al unui copil.
Cacao. Poate fi introdusa in dieta copilului dupa un an si jumatate in cereale, iaurt sau in prajiturile de casa. Este o pretioasa sursa de minerale, antioxinati si vitamine.
Broccoli poate fi introdus in alimentatia bebelusului dupa varsta de 8 luni. Este bogat in vitamina C si este o sursa bogata de fibre.
Coacazele sau afinele pot fi oferite copilului dupa un an. Se spune despre coacaze ca sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe si asta deoarece contin o cantitate mare de antioxidanti. Cercetatorii au descoperit ca afinele ne feresc de bolile de inima si de diabet, eficientizeaza activitatea creierului, previn infectiile urinare si intaresc sistemul imunitar.
Articole relationate
Diferența între răceală și gripă: Cum faci diferența între ele
Când vine sezonul rece, părinții se confruntă frecvent cu dilema: este vorba de o simplă răceală sau de gripă? Deși simptomele pot fi similare, diferențele sunt...
Amenoreea: Când lipsa menstruației poate fi un semn al sarcinii sau al altor probleme
Lipsa menstruației, cunoscută și sub denumirea de amenoree, este un simptom care poate avea multiple cauze. Deși primul gând al multor femei atunci când menstruația...
Superalimente de iarnă pentru sarcină: Ce să incluzi în dieta ta
Iarna aduce o mulțime de alimente sezoniere bogate în nutrienți esențiali care pot sprijini sănătatea mamei și dezvoltarea copilului în timpul sarcinii. Chiar dacă...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu