Dacă în tot restul anului ne găsim cele mai diverse motive (a se citi scuze) să nu facem sport, vara e anotimpul ideal să recuperăm sedentarismul acumulat.
Vara nu e frig, nu plouă, nu se întunecă devreme, nu ne îngheaţă oasele… de fapt nu ştiu niciun motiv pentru care nu am ieşi alături de cei mici la o tură cu rolele, bicicleta sau la un bazin de înot. Sau de ce nu, să organizăm concursuri în parc.
Sportul înseamnă şanţate şi oferă enorm de multe beneficii printre care am să menţionez doar câteva:
- întăreşte oasele şi muşchii
- imbunataste circulaţia sângelui în organism
- dezvoltă echilibrul, coordonarea şi flexibilitatea
- ajută la păstrarea unei greutăţi în limitele admise
- ajută la dezvoltarea armonioasă a aparatului locomotor
- oferă o postură eleganta şi încrezătoare
- îmbunătăţeşte puterea de concentrare şi dezvolta funcţia gândirii
- ajută la creşterea încrederii în sine
- oferă contextul potrivit pentru a dezvolta comportamente sociale şi pentru a lega noi prietenii
- îmbunătăţeşte somnul
Copiilor le place să se joace iar Olimpiada din acest an este un pretext foarte bun pentru a organiza o competiţie similară, în care fiecare copil va concura la sportul pe care şi-l alege. Competiţiile sportive sunt preferatele celor mici, iar dacă la sfârşit există şi o mică ceremonie de premiere, vă asigur că distracţia va fi şi mai mare. Nu contează dacă medaliile sunt confecţionate chiar de ei, din carton printat şi decupat, înfăşurat în staniol, solemnitatea premierii poate fi adoptată cu succes atunci când îi rugăm să urce pe o bancă pentru a le înmâna premiul.
Este important să păstrăm o atmosferă de prietenie şi de joacă, să nu încurajăm orgoliile care pot duce la certuri şi să nu uităm că nu contează doar să fii primul ci să reuşeşti să dai tot ce poţi.
De altfel, chiar şi motto-ul Olimpiadei, creat de Pierre de Coubertin, părintele Jocurilor Olimpice Moderne, exprima exact aceeaşi idee:
“Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful ci luptă. Esențial nu e să cucerești ci să lupți bine. ”
(…)
Citeşte mai mult pe meseriadeparinte.ro!