Sari la conținut

Părinte perfect?! Nici vorbă! Greșelile pe care majoritatea părinților le regretă

Toți părinții vor ca picii lor să ducă o viață bună. Mulți dintre ei lucrează mai mult pentru a le putea cumpăra jucării noi, alții sunt stricți deoarece vor ca prichindeii lor să fie disciplinați și orientați spre obiectiv, alții le oferă posibilitatea de a alege și îi învață să ia decizii pe cont propriu. Fiecare familie are propriile sale moduri de educare, dar există un lucru pe care toți părinții îl au în comun: când se uită în urmă, toți vor să repare unele dintre greșelile pe care le-au făcut în trecut.

Iată cele mai frecvente greșeli pe care părinții le regretă:


1.    Nu se bucură de comunicarea cu copilul lor

Un pici care crește rapid dintr-un copil într-o persoană relativ independentă are nevoie de contacte constante cu adulții. Adevărul este că și părinții au nevoie de această comunicare la fel ca și copiii. Există mai puțin timp liber și ideal ar fi ca părinții să aibă activități în timp ce copilul lor se joacă. Dacă transformi acest lucru într-un obicei, la un moment dat vei observa că prichindelul tău a crescut și deja își trăiește propria viață.
Nu există o modalitate de a aduce înapoi timpul pierdut, așa că încearcă să fii mai aproape de copilul tău și bucură-te de timpul petrecut împreună.

Citește și: Una dintre cele mai mari greșeli ale mele ca părinte


2.    Nu-și îmbrățișează destul de des copiii


Oamenii de știință au dovedit importanța îmbățișărilor pentru sănătate și există multe avantaje evidente. Uneori, părinții nu fac acest lucru din diferite motive și majoritatea motivelor sunt greșite. De exemplu, mamele primesc adesea sfaturi de la diferite persoane care spun “nu-l ține în brațe prea mult timp pentru că se va obișnui cu asta…”
În timp, copilul va crește și nu te va mai lăsa să-l îmbrățișezi, așa că savurează aceste momente cât încă mai poți.


3.    Nu au făcut suficiente fotografii sau video-uri


Desigur, nu se va întâmpla nimic rău dacă nu faci poze. Nu va afecta starea mentală a copilului, calitățile sale morale sau sănătatea fizică, dar este posibil ca în viitor să-ți dorești să vezi fotografii cu cele mai importante momente din viața ta și să împărtășești aceste momente cu copilul tău care va deveni adult. Cu siguranță vei dori să revezi primii pași ai prichindelului tău. Albumele foto, în ciuda faptului că avem dispozitive și tehnologia de astăzi, sunt încă cea mai bună modalitate de a păstra fotografiile importante.


4.    Nu au notat primele cuvinte ale copilului

Acestea sunt cele mai dragi amintiri. Ai putea trăi cu ușurință fără ele, dar e mai bine să le ai notate într-o agendă.


5.    Nu au jucat destule jocuri creative

Nu spunem că dacă te-ai jucat jocuri creative cu copilul tău el ar putea deveni un mare artist sau un muzician, dar există o șansă. Dacă implici copilul într-o multitudine de activități diverse, poți afla ce îl interesează, la ce este bun și poți lucra la dezvoltarea punctelor forte. Părinții regretă adesea că nu au observat talentele copiilor lor, chiar dacă unele abilități pot fi observate de la o vârstă fragedă. Oferă-i șansa piciului tău de a încerca diferite jocuri și activități și de a citi cât mai mult posibil.


6.    Au fost prea stricți

Pedepsele sunt dăunătoare și este unul din dezavantajele ce ar putea genera o relație proastă cu copiii tăi. Folosește pedeapsa și recompensează-ți copiii numai pentru lucrurile care contează cu adevărat.


7.    Nu au ținut cont de părerea copilului lor

Ai auzit de nenumărate ori, deși este neplăcut „Ești prea tânăr ca să decizi” sau „Adulții știu mai bine”. Copiii ale căror opinii au fost adesea neglijate, pot crește fiind nesiguri pe ei. De fapt, totul are sens: cum poți să știi ce vrei de la viață daca ar fi întotdeauna cineva care ar lua deciziile pentru tine?
Lasă copilul să aleagă și să-și exprime părerea. Este mai bine să dicuți despre dorințele lui și să-i explici lucrurile decât să le ignori.


8.    Nu-și fac copilul suficient de fericit

Amintirile bune din copilăria noastră sunt cele mai valoroase lucruri pe care nimeni nu ni le poate lua. Mai mult decât atât, vacanțele mici se pot transforma în realizări mari: dacă un copil crește într-o atmosferă sănătoasă și are multe experiențe noi, înseamnă că se dezvoltă activ. Prichindeilor fericiți le este mai ușor să se adapteze la viața adultă și să înceapă noi relații.
Părinții sunt, de asemenea, adesea nostalgici cu privire la timpul petrecut împreună. Asigură-te că micuțul tău are cât mai multe momente de fericire în viața lui.


9.    Adesea au urmat sfatul primit de la cineva

Există oameni care iubesc să dea sfaturi, chiar dacă sunt necorespunzătoare și mamele tinere le ascultă adesea. Când vezi acești experți, vei auzi multe informații despre cum să îți îmbraci copilul, cum să-l hrănești și cum să îl educi mai bine. Adevărul este că tu fiind părintele știi cel mai bine decât oricine altcineva ce este bun pentru piciul tău si ce nu. Desigur, poți asculta aceste sfaturi, dar nu înseamnă că trebuie să le și urmezi.
Și mai ales, nu ar trebui să lași străinii să-ți spună că micuțul tău este neastâmpărat. Ar trebui să iei partea copilului și să îl faci să simtă că îl susții, indiferent de ce s-ar întâmpla. Când are nevoie de sprijin, el ar trebui să poată întotdeauna să se bazeze pe tine.


10.    Nu au fost acolo pentru copiii lor în cele mai importante momente din viața lor

Unele lucruri care nu par serioase pentru noi pot fi grave pentru copiii noștri. Chiar dacă se pare că ai un motiv întemeiat să nu participi la petrecerea de aniversare a copilului tău, nu face acest lucru. În viitor, îți va părea rău când îți vei da seama câte evenimente importante ai pierdut.
Alege un moment pentru a merge la teatru, la o plimbare sau într-o vizită la bunica. Toate aceste lucruri sunt importante.

Sursa foto: FreePik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!