Daca pana sa ai copii te-ai descurcat cu spatiul in care traiesti fara prea mari batai de cap, dupa aparitia lor ai nevoie de adeverate strategii pentru a nu te simti ca si cum ai trai intr-un spatiu de depozitare in care totul este aruncat vraiste. Iar cele mai multe lucruri de care te lovesti la tot pasul sunt fara indoiala jucariile copiilor.
Uite 10 strategii care sa te ajute sa faci fata capacitatii copiilor de a aduna lucruri si de a le imprastia in toata colturile:
1. Stabileste clar locurile din casa in care se pot juca / isi pot tine jucariile
Daca nu esti atenta te vei trezi ca ai jucarii si in cuptorul cu microunde. Cea mai buna cale pentru a nu se ajunge la asa ceva este sa alegi anumite locuri din casa unde nu se lasa jucarii: bucataria, baia, dormitorul vostru etc. Ca strategia sa aiba mai mult succes, cel mai bine este sa iti stabilesti tie o limita de depozitare a jucariilor si tot ceea ce depaseste aceasta limita sa impuna o anumita atitudine: fie arunci din lucrurile vechi, fie nu mai cumperi deloc lucrul respectiv.
2. Cumpara mai putine lucruri
Rar am vazut copil care sa fie multumit cu jucariile pe care le are si sa nu vrea mai multe. Si, de cele mai multe ori, parintii cedeaza dorintelor lor. Ca sa nu mai spunem de faptul ca in ecuatie nu intra numai parintii, mai sunt si familia si prietenii care vor sa faca o mica 'bucurie'. Sunt suficiente cateva zile de nastere si de Craciun pentru ca intreaga casa sa devina un haos. Daca pe ceilalti mai greu ii poti opri, poti macar tu sa te opresti sa mai cumperi cu exceptia zilelor importante.
3. Renunta la lucrurile pe care nu le mai folosesc.
Pe masura ce creste un copil trece prin tot felul de perioade in ceea ce priveste preferinta pentru jucarii. Daca vezi ca o perioada a fost depasita, atunci renunta la lucrurile pe care nu le mai foloseste. Le poti da prietenilor / familiei, le poti dona sau le poti arunca.
4. Fara duplicate
Daca le place un tip de jucarie, copiii si-ar dori sa le aiba pe toate pe care le intalnesc. Asa poti ajunde sa ai acasa sute de masini sau de dinozauri sau de ponei sau papusi vorbitoare. Alege cateva care ti se par bune calitativ (reducand astfel sansa de a se strica imediat) si refuza sa le iei pe celelalte. Oricum nu le va baga prea mult in seama.
5. Nu toate lucrurile trebuie sa fie la indemana lor
Cu cat au mai multe jucarii in jurul lor, cu atat creste tendinta de a le arunca pe toate in mijlocul camerei si de a nu se juca de fapt cu nimic. Lasa la dispozitia lor cateva jucarii, preferatele lor pe moment, puse la vedere, pe rafturi neaglomerate si pe restul le poti depozita undeva de unde sa mai scoti din cand in cand. In acest fel ai sanse mai mari sa le acorde atentie.
6. Faceti vizite
Copiii iubesc vizitele si nu neaparat pentru ca in acest fel au un coleg de joaca, ci pentru ca pot da iama in jucariile altor copii sau se pot mandri in fata celorlalti cu jucariile pe care le au ei. Asa ca investiti timp in vizite, fie ca sunt la voi acasa sau la altii. Este cea mai simpla modalitate de a tine copiii ocupati si fericiti.
7. Foloseste spatii de depozitare destepte
Pentru ca spatiile de depozitare sa functioneze este necesar sa tii cont de cateva reguli: nu depozita in cutii foarte mari daca nu vrei sa ti se imprastie in permanenta pe jos ca sa vada ce este in ele, jocurile cu piese mici si multe nu ar trebui sa fie la indemana daca oricum au nevoie de ajutorul tau ca sa se joace cu ele.
8. Imprumuta.
Nu este o idee fezabila sa ai tu toate cartile si jucariile cu care intra copilul tau in contact. Pe o parte din ele le poti imprumuta de la familie / prieteni. Pentru carti nu uita ca poti apela la biblioteci. In ce priveste jucariile au aparut si la noi cateva situri care iti permit sa le imprumuti pentru o suma modica.
9. Stabileste o rutina de joaca si de strans
Este adevarat ca vrei sa fie fericiti, insa asta nu cu riscul de a nu te mai opri vreodata de strans dupa ei. Pentru ca indiferent cata rabdare ai, capacitatea unui copil de a face haos este mult mai mare decat capacitatea ta de a pune lucrurile in ordine. Ca sa nu mai spun ca in acest timp pierdut astfel sunt multe alte lucruri mai interesante de facut. Asa ca stabileste o rutina de joaca acceptabila, de exemplu nu scoti o noua jucarie pana cand nu o pui pe cea anterioara de unde ai luat-o.
10. Jucati-va mai mult timp impreuna
Cu cat petreceti mai mult timp impreuna, cu atat are nevoie de mai putine jucarii. Este un adevar universal care iti va face viata mult mai usoara daca il vei urma.