Se spune ca, in momentul in care copilul tau intra in clasa I, incepi si tu scoala… din nou! Cum poti face mai usor temele cu princhindeii tai? Iata cateva idei propuse de mamica-blogger Ana Maria Mitrus…
Desi poate uneori suntem obositi si stresati, trebuie sa recunoastem ca cei mici au rezultate mai bune la scoala atunci cand noi parintii ne implicam si ii ajutam cu temele pentru acasa. Le aratam astfel ca ele sunt importante si ca ne pasa. Insa a-i ajuta cu temele pe copii nu inseamna neaparat sa petrecem ore in sir la un birou. Ne putem arata implicarea in mai multe feluri de exemplu le putem explica un exercitiu sau ii putem ajuta sa se organizeze. Uneori de ce nu, ii putem incuraja sa ia o pauza sau (si sper ca doamna nu o sa citeasca asta :) ) le putem arata cum sa mai “triseze” cu unele exercitii.
Insa pentru a putea face toate acestea am selectat 10 idei care sper sa va ajute:
1. Sa cunoastem invatatoarea (profesorii). E important sa pastram legatura cu cei care ne invata copiii, fiind prezenti si activi atat la sedintele cu parintii dar si la consultarile individuale. Spun asta pentru ca unii profesorii sunt adeptii temelor multe pentru acasa iar altii prefera lucrul foarte condensat la clasa, pentru a da foarte putine teme acasa. Fiecare abordare are avantaje si dezavantaje insa e important sa cunoatem argumentele penrtu fiecare situatie in parte.
2. Sa amenajam o zona “prietenoasa” pentru teme. Copiii au nevoie de un loc al lor, unde sa-si faca temele. O masa, un birou sau chiar un coltisor de mobila dar unde sa poata sa-si tina toate lucrurile necesare. Uneori isi pot decora zona lor cu diverse abtibilduri sau desene, tocmai pentru a-si pune amprenta si a face acel loc cat mai personal.
3. Sa stabilim un program relativ fix pentru teme. Unii copii sunt mai activi in prima parte a zilei, altii spre sfarsitul ei. Indiferent care este preferinta lor, e bine ca rutina zilnica sa fie cat mai uniforma astfel incat si timpul pentru teme sa devina un reflex (conditionat sau nu :) ).
4. Sa indepartam orice sursa de distractie. Si aici ma refer in primul rand la telefon, tableta sau televizor dar si la orice fel de jucarii care le pot distrage atentia de la teme.
5. Sa ii ajutam sa faca un plan. Exista momente cand volumul temelor poate fi prea mare asa ca este util sa ii invatam pe cei mici cum sa se organizeze si sa isi seteze prioritatile. De multe ori se simt coplesiti si pot avea accese de panica insa daca le aratam cum sa-si faca un plan vor finaliza tot ce au pe lista.
6. Sa ii lasam sa isi faca temele singuri. Chiar daca le oferim ajutorul nostru sau ii ghidam in rezolvarea unui exercitiu, temele sunt in final responsabilitatea lor si ei sunt cei care trebuie sa munceasca si sa gandeasca pentru a le rezolva.
(…)
Voi cu ce sfaturi ati mai completa lista?
Citeste mai mult pe meseriadeparinte.ro!
Foto: Hepta