Cu toții ne dorim acele momente de apropiere cu copiii noștri care să ne înmoaie inimile. Conectarea este la fel de esențială pentru părinții noștri, precum și pentru copiii noștri. Când relația noastră este puternică, ea este, de asemenea, frumoasă, așa încât primim atât cât oferim. Asta face ca parentingul să merite toate eforturile și sacrificiile noastre.
Această legătură este, totodată, singurul motiv pentru care copiii respectă de bună voie regulile noastre. Copiii care se simt puternic conectați cu părinții lor doresc să coopereze. Ei au încredere în noi că știm ce este mai bine pentru ei și că suntem de partea lor.
Cercetătorii ne reamintesc că avem nevoie de 5 interacțiuni pozitive la fiecare interacțiune negativă pentru a menține orice relație sănătoasă. Din moment ce petrecem atât de mult timp corectând, amintind, certând, criticând și câteodată țipând, este important să ne asigurăm că petrecem de cinci ori mai mult timp pentru lucruri cu urmări pozitive.
Însă, trebuie să ne amintim că suntem doar niște oameni.
Sunt zile în care tot ceea ce putem să facem este să satisfacem nevoile de bază ale copiilor noștri: să-i hrănim, să-i spălăm, să-i îmbrățișăm și să-i adormim la o oră rezonabilă, astfel încât să putem să o luăm de la capăt a doua zi.
Având în vedere că a fi părinte este cea mai grea meserie de pe pământ şi de multe ori facem acest lucru în timpul nostru liber, după ce am fost separaţi unul de celălalt întreaga zi, singura modalitate de a păstra o relaţie puternică cu copiii noştri este să ne construim obiceiuri zilnice de conectare.
Iată 10 obiceiuri care nu adaugă timp zilei tale, dar care adaugă conexiune şi ţi-ar putea schimba întreaga viaţă.
1. Propune-ţi să ajungi la 12 îmbrăţişări (sau apropieri fizice) în fiecare zi
După cum bine spunea celebrul terapeut de familie, Virginia Satir, “Avem nevoie de 4 îmbrăţişări pe zi pentru a supravieţui. Avem nevoie de 8 îmbrăţişări de întreţinere pe zi. Şi avem nevoie de 12 îmbrăţişări pe zi pentru a creşte”.
Îmbrăţişează-ţi copilul dimineaţa, atunci când îi spui la revedere, atunci când vă revedeţi, înainte de somn şi de câte ori ai ocazia între aceste momente.
Citește și: De ce are nevoie copilul după 8 ore departe de casă
Dacă adolescentul îţi refuză impulsul de a-l îmbrăţişa atunci când se îndreaptă spre uşă, dă-ţi seama că, în ceea ce îi priveşte pe copiii mai mari, trebuie să te strecori în această conectare.
2. Joacă-te
Să faci din joacă un obicei de zi cu zi îi oferă copilului tău o şansă de a-şi gestiona anxietăţile şi supărările care l-ar face, altfel, să se simtă deconectat şi care îi dau mai multe şanse de a avea momente în care răbufneşte.
3. Închide gadgeturile când interacţionezi cu cel mic
Chiar aşa. Copilul tău îşi va aminti pentru tot restul vieţii că era suficient de important pentru părinţii lui, încât şi-au oprit telefoanele pentru a-l asculta. Acest lucru este important şi bine de aplicat şi atunci când sunteţi în maşină, deoarece lipsa de contact vizual din acest spaţiu diminuează presiunea, astfel încât copiii, dar şi adulţii au mai multe şanse de a comunica.
4. Conectează-te înainte de perioadele de trecere
Copiilor le este destul de greu să facă trecerea de la un lucrul la altul. Dacă îl priveşti în ochi pe cel mic, îi spui pe nume şi te joci puţin, ba chiar să chicotiţi, îi încarci bateriile şi poţi să-l asiguri că are resursele interioare necesare pentru a se autogestiona când trece printr-o schimbare.
Citește și: 10 lucruri pe care orice băiat trebuie să le audă de la mama lui
5. Petreceţi timp împreună
Fă asta în fiecare zi, 15 minute cu fiecare copil în parte. Alternează lucrurile pe care le doreşte cel mic cu cele pe care vrei să le faci tu. Când este rândul lui, tot ce trebuie să faci este să fii plină de iubire şi lasă-l pe el să decidă ce faceţi în cele 15 minute petrecute împreună.
6. Acceptă emoţia
Copilul tău trebuie să-şi exprime emoţiile, căci altfel ele vor prelua frâiele comportamentului său. Aminteşte-ţi că tu eşti cea în care are încredere încât să plângă în faţa ta. Ulterior, el se va simţi mai relaxat, mai cooperant şi mai apropiat de tine.
7. Ascultă şi empatizează
Conexiunea începe cu ascultarea. Muşcă-ţi limba dacă trebuie, dar nu uita să spui:
“Vai!... Văd… Serios? Cum a fost asta pentru tine? Spune-mi mai multe…“
Obiceiul de a vedea lucrurile din perspectiva copilului tău te va ajuta să-l asiguri că-l tratezi cu respect şi că sunteţi amândoi în căutarea unor soluţii de tip câştig-câştig. Te va ajuta să vezi motivele acelui comportament, care într-un alt context te-ar înnebuni, şi te va ajuta să îţi autoreglezi emoţiile.
8. Fă paşi mai lenţi şi savurează momentul
Nu uita să petreci câteva minute cu copilul înainte să adoarmă. Când îl ajuţi să se spele pe mâini, puneţi-vă împreună mâinile în apă şi împărtăşiţi senzaţia de răcoare a acesteia. Miroase-i părul. Ascultă-i râsul. Priveşte-l în ochi. Conectaţi-vă în măreţia momentului prezent.
9. Pălăvrăgeli înainte de culcare
Setează ora de culcare a copilului puţin mai devreme, cu presupunerea că vei petrece ceva timp stând cu el pe intuneric şi smotocindu-l. Aceste momente de socializare şi de conectare sigură scot la suprafaţă orice problemă ar exista în cel mic, fie că este vorba de ceva ce s-a întâmplat la şcoală, modul în care a clacat el în această dimineaţă sau grijile lui în ceea ce priveşte excursia de mâine.
Trebuie să rezolvi problema pe loc? Nu. Trebuie doar să-l asculţi şi să-i recunoşti sentimentele. Asigură-ţi copilul că îi înţelegi îngrijorarea şi că veţi rezolva împreună problema mâine. A doua zi, fii sigură că n-ai uitat de promisiune. Vei fi uimită de cât de mult se poate adânci relaţia cu micuţul tău. Nu renunţa la acest obicei pe măsură ce copilul tău creşte. Noaptea târziu este adesea singurul moment în care adolescenţii sunt dispuşi să vorbească.
Citește și: Ajută-ți copilul să devină un adult fericit - lucruri pe care trebuie să le învețe
10. Fii prezentă
Majoritatea dintre noi trec prin viaţă pe jumătate prezenţi. Gândeşte-te că prichindelul tău are doar 900 de săptămâni de copilărie pe care să le petreacă cu tine. Nici nu-ţi dai seama când trece timpul şi trebuie să plece de acasă. Când eşti conectat cu copilul tău, fii chiar aici, chiar acum.
Sursa foto: FreePik