Sari la conținut

10 pasi pentru alungarea fricii

Ma ingrijorez usor si transform rapid probabilitatile in certitudini negative, creand scenarii care mai de care mai negre. Sunt doar cateva minute in care inima imi sta in loc si ma gandesc la „daca se intampla...” dupa care ma fortez sa gandesc rational si sa alung frica.

Din pacate nu sunt singura, frica devenind ceva normal in vietile noastre si ale copiilor nostri. Ingrijorarile si frica ii fac pe copiii nostri sa se simta rau, sunt cauza conflictelor dintre noi si ei si ii impiedica sa isi traiasca din plin viata si sa isi atinga potentialul maxim.  Un cunoscut psiholog, trecut si el ca noi toti prin furcile caudine ale fricii cotidiene a descoperit ca exista cateva modalitati simple prin care parintii ii pot invata pe cei mici sa alunge frica. Daca ii invatam pe copii ce este frica si cum lucreaza in corpul lor, si ii invatam cum sa gandeasca si sa actioneze ca sa alunge frica, le vom da puterea necesara sa se impotriveasca mereu anxietatii.  (Si nu ne prind nici noua rau sfaturile de mai jos!)

Iata 10 pasi simpli in care ii putem invata pe copii sa alunge frica:

1.       Invata cum sunt afectate creierul si corpul atunci cand suntem speriati

Toti avem un raspuns de supravietuire de tipul „lupta sau fugi” care este destinat sa ne tina in viata. Avem un mic ghemotoc de neuroni numit amigdala care este cunoscut ca fiind centrul fricii care activeaza sistemu nostru de securitate. Cand simte pericolul, trimite adrenalina a creier si ne face ori sa fugim ori sa ne batem, totul cu un singur scop: supravietuirea!

2.       Identifica senzatiile din corp

Cand amigdala este activata, vei simti senzatiile fizice ale ingrijorarii si fricii in tot corpul, in special in cap, piept, stomac si gat. Asta deoarece inima ta bate foarte repede pentru a lua sange din creier si stomac si al trimite catre maini si picioare pentru a te putea lupta sau fugi repede. Sangele care se scurge din creier si stomac ne face sa ne simtim ametiti, sa avem dureri de cap, dureri de burta, sa simtim fluturasi in stomac si sa ne simtim greata. Aceste senzatii ne arata ca frica isi face de cap cu noi! Iti suna cunoscut?

3.       Externalizeaza problema

Pune o eticheta fricilor tale si denumeste-le. Poti sa le spui „Monstrul Frica” si sa il faci responsabil atunci cand ne simtim inspaimantati si avem ganduri infricosatoare. Treaba Monstrului Frica este sa ne opreasca de la a ne simti bine in viata. Ii place sa se ia de copii si de adulti si sa ii ingrijoreze si sperie. Reteta este simpla: cu cat vorbesti mai mult despre el cu aliatii tai, cu atat mai slab va fi si va disparea in curand.

4.       Fa o lista de ingrijorari

Fa o lista cu tot ceea ce te ingrijoreaza pe tine si pe copilul tau. Monstrului Frica nu ii place sa vorbeasca despre cum actioneaza sau sa se vorbeasca de el in general, deci cu cat mai multe lucruri pui pe hartie cu atat mai bine. Odata ce ai facut asta, ordoneaza fricile si ingrjorarile incepand cu cele mai puternice si terminand cu cele mai slabe.

5.       Fa o scara a succesului

Alegeun comportament din lista de ingrijorari si transforma-l intr-o scara spre succes impartindu-l in pasi mici in care pe primul loc este pasul cel mai greu si la urma cel mai usor. Va trebui sa decizi daca vei incepe sa lucrezi cu frica intreaga cum ar fi teama de inot, sau este mai bine sa o spargi in parti mai mici si sa lucrezi treptat la fiecare dintre ele pana la atingerea scopului, disparitia fricii.

6.       Identifica gandirea care aduce frica

Gandeste-te cum Monstrul Frica iti spune sa te simti speriat si ingrijorat. Ia lista de ingrijorari si expune secretele Monstrului Frica scriind ce iti spune ca sa te faca ingrijorat si speriat. De exemplu, langa „a fi lasat singur” poti scrie „poate o sa fiu uitat la scoala”. Scriind cele mai adanc temeri il expui si il faci neputincios.

7.       Schimba si modifica gandirea

Langa lista cu ce iti zice Monstrul Frica, scrie noi ganduri care sunt sanatoase si sunt mult mai realiste. Intreaba-te „La ce ma gandesc? Pot sa ma gandesc diferit la asta?” De exemplu „poate o sa fiu uitat la scoala” se poate schimba in „nu am fost niciodata uitat la scoala” si „ceva rau i se poate intampla mamei mele” se poate schimba in „mama e puternica si poate sa aiba grija de ea”.

8.       Practica, practica, practica

Fa tot felul de activitati practice pentru a-l pune pe Monstru cu botul pe labe. Mergi la scara de succes si incepe sa faci lucrul cel mai de jos pana te plictisesti de el De exemplu, daca iti este frica de caini, uita-te la o carte despre caini pana cand nu ti se mai par fiorosi si apoi treci la urmatorul lucru de pe scara (care poate fi sa te uiti la caini adevarati de departe). Mergi in sus pe scara pana sus. Uneori merge chiar repede, alteori va trebui sa practici anumiti pasi iar si iar.

9.       Fa-ti o trusa de instrumente ajutatoare

Fa un set de instrumente care sa te ajute sa te iei de Monstru cand apare. Acest set de instrumente este format, de obicei, din strategii, cum ar fi respiratia profunda, intelegerea faptului ca vei resimti fizic grija si teama, stiind ce face sa te ingrijorezi sau sa te sperii, intrebarile pe care trebuie sa ti le pui pentru a-ti contesta gandirea ("E adevarat?), declaratii de razboi impotriva Monstrului ("pot face asta!", "Si ce?"), exercitii si activitati care iti distrag atentia si te ajuta sa te relaxezi.

10.   Nu renunta!

Ca toti batausii, Monstrul nu renunta usor. Este nevoie de o tona de curaj si perseverenta ca sa-l alungi. Ai o viata frumoasa care trebuie traita si ai multe lucruri de aratat lumii. Prin folosirea acestor strategii, si lucrand in echipa, Monstrul Frica nu are nici o sansa. Este timpul sa le lege de altcineva. Nu renunta. Esti un razboinic. Poti face asta! 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!