Cred că suntem de acord că puterea cuvintelor e uriașă. Unele pot distruge, altele pot construi, unele pot repara ce au stricat suratele lor. Totul însoțit de fapte și de limbajul non-verbal, desigur. Altfel, doar vorbele în vânt nu valorează mare lucru. Folosite însă constant și în acord cu acțiunile noastre, anumite propoziții pot schimba relația cu propriul copil. Eu rămân surprinsă deseori să văd la Ana că se miră de multe ori când îi spun niște lucruri. Parcă le aude pentru prima dată sau parcă acțiunile mele ar spune altceva. Aleg să nu mă mai mir, ci doar să perseverez. Nu reușesc mereu să spun ce trebuie, de multe ori o zbârcesc grav și scot niște grozăvii pe gură de mă șochez pe mine, dar când îmi amintesc, revin la propozițiile care s-au dovedit a avea efect de-a lungul timpului.
10 propoziții de bază în relația cu copilul
Sunt de fapt 5 afirmații și 5 întrebări care ne ajută pe noi în relația de zi cu zi. Folosindu-le regulat, poți schimba relația cu copilul tău, dar mai ales, îi pot schimba lui percepția față de sine și față de lume și îl pot ajuta să crească mai încrezător și mai echilibrat.
Între noi fie vorba, putem aplica afirmațiile și mai ales întrebările și în relația cu noi înșine și cu cei apropiați, nu doar cu copiii.
Am încredere în tine
Cu variațiile Eu cred că poți face asta, Cred în tine. Am grijă să îi amintesc Anei mereu că am încredere în ea. Că am încredere că poate face o acțiune, dar și că am încredere în ea în relație cu mine. Că știu că atunci când spune ceva este adevărul, că nu înflorește și nu exagerează, că mă pot baza pe ea și pe ceea ce spune. Este foarte important să le întărim copiilor încrederea în ei, dar și să știe că îi considerăm de încredere.
E în regulă să greșești
În fața fricii de eșec, dar și atunci când greșește, îi amintesc mereu că este în regulă. Toți suntem oameni, toți greșim. De cele mai multe ori pun și întrebarea Ce ai învățat din asta? și îi amintesc că absolut din orice experiență are de învățat ceva.
(...)
Citeşte mai mult pe pisicapesarma.ro