Pe langa a-l lasa sa isi caute propriile sale modele in viata, trebuie sa stii ca mai exista cateva lucruri pe care le poti face pentru baiatul tau. Chiar daca nu ai un barbat langa tine care sa il indrume, fiul tau poate creste emotional la fel de sanatos ca si in cazul atator alti baieti. Stiai ca Tom Cruise, Ed Bradley, Bill Clinton sau Bill Cosby au fost crescuti de mame singure?
Deci se poate, capul sus si hai sa vedem care sunt 10 sfaturi de care este bine sa tii seama cand cresti un baiat de una singura.
- Accepta diferentele fiului tau, atat emotionale cat si de comportament
- Nu il face niciodata barbatul in casa. Este adevarat, vrei sa il cresti ca sa ajunga un barbat pe cinste, dar este o distinctie intre a fi „micul omulet” si a fi responsabil pentru lucruri care trebuie facute de adulti. Copilul tau nu este confidentul tau, cavalerul in armura stralucitoare sau salvatorul tau. In special daca esti tanara vaduva sau mama divortata, corecteaza orice persoana care ii spune fiului tau ca „acum este barbatul in casa” sau ca „trebuie sa aiba grija de mama”.
- Daca te uiti la fiul tau si vezi fata tatalui sau, este normal sa fii emotionata. Spune-i asta fiului tau si spune-i cat de important este el pentru tine.
- Subliniaza calitatile barbatilor pe care ii vezi in viata de zi cu zi. Asta inseamna de exemplu, chiar daca mergi la restaurant si chelnerul este amabil, atrage-i atentia baiatului tau si spune-i: „nu-i asa ca este foarte dragut?”
- Fii creativa in a-l ajuta pe baiatul tau sa invete lucruri „barbatesti”. De exemplu, multe mame se arata ingrijorate ca baiatul foloseste olita stand jos sau se joaca cu fardurile. Sansele sunt mari ca baiatul tau sa nu isi petreaca toata viata stand pe toaleta sau purtand mascara! Homosexualitatea nu apare pentru ca mamele isi lasa baietii sa se machieze. Dar, trecand de fricile absurde, este normal sa incepi sa definesti diferentele intre sexe si pentru asta poti fi creativa: fa-i un colt la baie numai pentru el, cu periuta lui de dinti, spuma de ras, un aparat de ras de jucarie si arata-i cum procedeaza in fiecare zi. Pentru el va fi o joaca inedita!
- Pe masura ce copilul se maturizeaza, cauta in zona cluburi, echipe sau grupuri la care poate adera (sport, cercetasi etc). Nu te intimida daca sunt multe zile de genul tata – fiu, vorbeste cu instructorul si spune-i ca tu esti singurul parinte si vrei sa fii primita la evenimentele cu tatii. Fii sigura ca baiatul tau va fi incantat si va spune ca are „cea mai tare mama”. Apartenenta la un grup sau o echipa este cea care ii va da baiatului tau sentimentul ca apartine unui grup si se va simti mandru si in siguranta.
- Invata-l valorile tale dar lasa-l sa le exprime in felul lui. Este barbat si va reactiona diferit in situatiile emotionale sau stresante.
- Daca baiatul tau este foarte activ poti sa ii cumperi un spalier in camera. Exercitiile fizice sunt importante pentru toti copiii, dar mai ales in cazul baietilor care nu sunt in stare sa se echilibreze si sa se simta comfortabili cu ei insisi asa cum fac fetele, devine extrem de important sa isi elibereze energia in exces..
- Modelele masculine sunt importante si vor fi regasite in fiecare aspect al vietii fiului tau. Baietii au nevoie de barbati, dar nu neaparat de tati. El isi poate gasi un model in unchi, prieteni sau bunic.
- Bucura-te de timpul petrecut cu copilul si nu ingrijora ca nu are un tata langa el. In acelasi timp, incearca sa nu eviti total "chestiile de tata". Chiar daca multe carti pentru copii arata ca exista animalute sau copiii crescuti numai de mama, e bine sa ii citesti povesti despre toate tipurile de familii copilului tau. Pune valoare pe relatiile intre barbati si femei, in scopul de a-i oferi copilului tau o perspectiva realista.
Si aminteste-ti, incearca sa nu ai atitudini negative fata de barbati, chiar daca ai devenit o mama singura in imprejurarile cele mai grele.