Nu mai sunt mici, dar inca este ingrozitor de greu. Atunci cand mergeai in permanenta langa ei si nu ii scapai o clipa din ochi visai cu mare placere la perioada cand vor fi mari, copii de scoala cu care te poti intelege. Si te gandeai ca atunci va fi timpul pentru ca lucrurile sa ia o intorsatura mai armonioasa si sa te mai poti gandi si la tine.
Si uite ca aceasta perioada a venit, insa este la fel de bombardata cu probleme de toate felurile si armonia mai are mult pana sa se faca simtita. Daca esti si tu in aceasta situatie, uite cele mai utile sfaturi pentru tine:
1. Copiilor nu trebuie sa le reuseasca totul perfect. Desigur ca ii iubesti si primul impuls ar fi sa ii ajuti (mai ales ca i-ai ajutat atat de mult pana au ajuns la aceasta varsta incat a devenit parte din tine) insa mai bine iti reprimi acest impuls. Daca mai si gresesc au sanse sa invete ceva din asta si sa evolueze. Daca intervii in permanenta cu mana salvatoare cel mai probabil vor incepe incet, incet sa se retraga din propria viata. Pentru ca nu este responsabilitatea lor sa se ocupe de ea.
2. Cele trei reguli importante ale temelor de acasa: se incepe cu ce este mai dificil, temele nu se fac cu tot felul de lucruri care te pot distrage in preajma (cum ar fi telefonul, internetul sau televizorul), odata terminate fa-ti ghiozdanul pentru maine si pune-l la usa.
3. Ora de culcare este importanta. Foarte importanta. Toate studiile arata ca un copil va fi mai morocanos, incapabil de concentrare si mai predispus la boli daca nu se culca atunci cand trebuie. Desigur ca ei vor incerca sa stea treji cat mai mult, mai ales daca ati fost toata ziua despartiti, insa nu ceda.
4. Permite-le sa citeasca tot ce vor. Cu siguranta ca tu ai o lista de lecturi care ti se pare mai potrivita si ai tot dreptul sa incerci sa iti promovezi in fata copiilor alegerea. Cu toate astea, nu le poti impune sa le placa aceleasi lucruri care iti plac tie. Si nici nu este util sa le interzici ceva. Bucura-te ca citesc ceva, chiar daca este o cartulie pe care tu ai arunca-o la gunoi.
5. Nu folosi bani pentru a-i mitui. Copii trebuie sa aiba cativa bani, ai lor, pe care sa-i gestioneze dupa cum le place, ca sa se simta si ei independenti si sa inteleaga responsabilitatea financiara. Insa nu incerca sa-i mituiesti pentru orice vrei sa faca. Mai bine le dai o suma saptamanal si apelezi la alte mijloace de convingere.
6. Prietenii. Incepand de la 14 ani in sus, pana cand capata independenta de gandire, prietenii sunt esentiali si trebuie sa incerci sa ii cunosti cat mai bine. Invita-i la tine acasa, intreaba-ti copilul ce mai fac prietenii lui. Nu interveni cu judecati, doar tine ochii deschisi si incearca sa ajuti atunci cand este cazul.
7. Mancarea. Rezista tentatiei de a-i determina sa manance tot ce este in farfurie. Stiu ca este frustrant sa pregatesti o masa sanatoasa si echilibrata, ca la carte, si ei sa manance nuci cu miere, insa daca per total (sa zicem o saptamana) a avut o nutritie echilibrata atunci totul este in regula.
8. Fii persoana care priveste partea pozitiva. Copiilor trebuie sa le dai incredere in ei si sa le arati cateva solutii simple, de bun simt, nu sa-i cainezi. In acest fel le insufli curaj si ii inveti sa isi foloseasca propriile resurse. Faptul ca spui 'vai, bietul pui' si il pupi de o mie de ori atunci cand are o problema nu este de ajutor.
9. Certurile. Nu te lasa antrenata in certuri cu copiii. Daca simti nevoia sa ridici vocea ca sa o acoperi pe a lui inseamna ca deja sunteti pe o panta gresita. Ia-ti cateva minute de pauza ca sa regandesti strategia.
10. La tine cand te-ai gandit ultima oara? Trebuie sa o faci, trebuie sa gasesti acele momente numai pentru tine. Nimeni nu are de beneficiat daca parintele este in permanenta sacrificat. Nu te abuza singur emotional pentru ca vei ramane fara niciun fel de resurse, fie ele sufletesti sau fizice. Ai grija de tine, pentru a putea sa ai grija de ei.