Tuturor părinților le pasă de viitorul copiilor lor, însă involuntar pot face greșeli în ceea ce privește creșterea și educarea micuților, greșeli care, din păcate, pot afecta cariera copiilor deveniți adulți.
Iată despre ce este vorba:
Părintele obligă copilul să ia o decizie cu privire la viitoarea lui carieră
Ideea că o persoană ar trebui să aibă aceeași ocupație toată viața este o idee greșită, ce poate face viitorul adult să eșueze. Unele locuri de muncă nici nu au existat în urmă cu 10 ani, în timp ce unele dintre ele au dispărut deja.
► Citește și: Copilului meu: ești cea mai mare realizare a mea
Laura, în vârstă de 37 de ani, a lucrat ca sociolog la o mare companie de consultanță, dar după nașterea fiului ei, nu a mai avut suficient timp să se dedice carierei ei. Ea iubește, în schimb, fotografia și a decis să-și urmeze pasiunea, în timpul concediului postnatal. După câțiva ani, Laura și-a deschis propriul studio foto și acum câștigă la egalitate cu soțul ei.
Părintele nu-și lasă copilul să facă greșeli
De obicei, un părinte autoritar încearcă să fie perfect, dar pe măsură ce copilul crește, părinții pot începe să aibă din ce în ce mai multe așteptări. Copilul este criticat și certat constant, dar nu are ocazia să-și rezolve greșelile. Astfel, copiii cresc și devin fie perfecționiști, fie se transformă în persoane cu respect de sine scăzut și lipsă de încredere.
► Citește și: Copiii au nevoie constant de atenția părinților, nu doar când sunt bolnavi sau fac prostii
Dacă mama îi spune copilului: Ești atât de dezordonată! Uită-te la Ana, mereu ești îngrijită și ordonată, va face copilul să se compare mereu cu alte persoane. Mama nu i-a oferit niciodată șansa copilului de a-și regla comportamentul, iar acum, când copilul a devenit adult, încă se compară cu alte persoane.
Părintele învață copilul să economisească bani
Nimeni nu știe de ce abilități vom avea nevoie pentru a supraviețui în noile condiții economice ale viitorului. Acesta este motivul pentru care este important să-i învățăm pe copii să fie flexibili și să se adapteze la schimbare, în loc să economisească doar bani.
► Citește și: Să-l faci… e floare la ureche – să-l crești… e floare-de-colț
Părintele nu-și lasă copilul să-și exprime sentimentele
Uneori, adulții încearcă să-și convingă copii că sentimentele lor sunt greșite – că vânătăile nu dor, ca nu este normal ca micuțul să fie supărat dacă un alt copil îl lovește la locul de joacă și că nu este normal să fie trist dacă nu are vreun motiv întemeiat. Dar ar trebui să înțelegem că una dintre pricipalele abilități ale părintelui este capacitatea de recunoaștere și de gestionare a sentimentelor, emoțiilor și nevoile copilului.
Părintele nu îi ia apărarea copilului în fața străinilor
Fiecare copil trebuie să știe că, în orice fel de conflict și indiferent de ce se întâmplă, părinții vor avea mereu încredere în el. Atunci când părinții îi permit copilului să-și exprime părerea în fața oamenilor cu autoritate, în cazul în care copilul este pregătit să fie responsabil pentru propriile acțiuni, îl ajută să-și construiască stima de sine și să-i dea un sentiment de responsabilitate pentru propria viață.
► Citește și: 8 metode pentru a-ți dezvolta relația cu copilul tău
Părintele dă exemplu doar oamenii de succes
Fiecare generație are propriile exemple de oameni de succes pe care tinerii încearcă să-i copieze. În ultimele decenii, poveștile despre succesul personal al oamenilor înstăriți și influenți au devenit foarte răspândite. Și, deși poate părea că putem afla care este calea succesului lor și să devenim fericiți, lucrurile nu funcționează chiar așa de simplu. Astfel, toți oamenii care le-au citit cărțile persoanelor de succes, încă nu și-au rezolvat problemele financiare.
Părintele îi arată copilului luptele vieții de adult
Nu este nimic greșit dacă un copil își vede părinții triști, din când în când. Dar devine o problemă când se întâmplă des. În această situație, rolurile din familie se schimbă, iar copilul încearcă să devină umărul pe care plânge părintele sau poate vedea cât de oribilă este viața de adult, așa că i-ar putea începe să-i fie frică să crească. Pentru astfel de situații, părinții au nevoie de o abordare matură.
Părintele nu lasă copilul să intre în conflicte
Abilitatea de a interacționa cu oamenii este, probabil, una dintre cele mai importante abilități profesionale pe care cineva le poate avea. Este esențial să-ți înveți copilul nu numai să-și facă prieteni, dar și să-și exprime punctul de vedere într-un mod sănătos. Oamenii au adesea opinii diferite, dar există o varietate de modalități de a-și exprima emoțiile. Și cu cât înțelegem asta mai devreme, cu atât comunicarea cu oamenii va fi mai ușoară, inclusiv interacțiunile în afaceri.
► Citește și: Când țipi la copil, el se simte neiubit!
Părintele nu-i dă ocazia copilul să învețe în afara școlii
Este important să distingem studierea la școală cu învățarea lucrurilor noi. Lecțiile de la școală pot părea plictisitoare, așa că poți merge cu copilul la teatru, la galerii de artă sau să vizitați muzee. Acestea sunt modalități excelente de a petrece timp cu familia și de a-i lărgi orizonturile copilului.
Părintele nu-i permite copilului să folosească rețelele de socializare
Rețelele de socializare sunt aceleași mijloace de comunicare acum, așa cum erau pentru noi discuțiile cu vecinii pe vremea când eram copii. Cei mici, pot comunica astăzi foarte ușor, cu prietenii lor, prin intermediul rețelelor de socializare. Desigur, părinții ar trebui să le reamintească copiilor despre regulile de securitate online.
Părintele încearcă să transforme copilul într-un personaj puternic, cu ajutorul sportului
În ciuda faptului că sportul este bun pentru disciplină și creează un caracter puternic, sporturile profesionale sunt periculoase atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică a copilului, dar există o competitivitate mare. Foarte puțini oameni devin campioni, iar antrenorii văd adesea restul copiilor ca fiind neimportanți. La o vârstă fragedă, este destul de dificil să faci față unei astfel de situații și un copil poate dezvolta o stimă de sine scăzută.
► Citește și: Mă doare când mă gândesc ca va veni o zi în care tu, copilul meu, nu vei mai fi dependent de mine
Părintele îi oferă bani copilului pentru notele bune obținute la școală
Recompensele financiare sunt o modalitate greșită pentru creșterea și educarea unui copil. Copilul va face tot posibilul să ia note mari, doar pentru că știe că părintele îi va oferi bani pentru a-și cumpăra tot ce-și dorește.