Iarna poate aduce foarte multă distracție pentru copii și părinți, indiferent dacă aceasta implică activități specifice anotimpului rece, precum săniușul sau doar simpla bulgăreală cu zăpadă.
Iată câteva sfaturi ale medicului pediatru Raj Rambhatla, pentru a-ți ajuta copilul să se mențină sănătos, în timpul iernii.
Cum să-ți îmbraci copilul, în timpul sezonului rece
1. Ajustează hainele de iarnă pentru nevoile copilului. Imbracă-l pe cel mic cu încă un rând de haine față de cum te îmbraci pe tine.
2. Nu uita de accesoriile de iarnă. Cizmele, ghetele, mănușile sau căciula contribuie la menținerea confortului copilului sau bebelușului.
3. Fularul nu trebuie să lipsească din garderoba copilului, dar mare atenție la cum este purtat. Oricât de frig ar fi afară, nu îi pune fularul peste nas și peste gură. Fularul va crea o zonă caldă, iar în combinație cu respirație celui mic va forma un mediu umed, perfect pentr inmulțirea virusurilor și bacteriilor.
► Citește și: Garderoba de zăpadă! Fără fular la gură şi alte câteva reguli
Modalități simple de a evita răceala, în timpul iernii
Răceala este cauzată în principal de virusurile la care suntem expuși iarna. Virusurile se răspândesc mai ușor atunci când copiii sunt la școală, gradiniță sau sunt în contact strâns unul cu celălalt.
Pentru a preveni răceala și gripa, îndrumă-ți copilul să aibă în vedere următoarele:
4. Să folosească apă și săpun. Spălarea frecventă a mâinilor va reduce respândirea germenilor.
5. Acoperirea gurii. Dacă cel mic strănută sau tușește, învață-l să pună mâna la gură.
6. Imunizare. Fii la curent cu vaccinurile de care are nevoie puiul tău, inclusiv cel antigripal.
► Citește și: Hipotermia la bebeluși: cauze și tratament
Siguranța copilului pe pârtie sau în alte locuri special amenajate
7. Supraveghează-ți întotdeauna copilul. Leziunile pot apărea rapid atunci când cel mic se dă cu sania.
8. Nu-l ține pe cel mic în apropierea autovehiculelor. Adesea, pârtiile sau locurile amenajate pentru sporturile de iarnă nu sunt departe de drum. Este important să păstrezi o distanță sigură.
9. Săniuș în siguranță. Copiii pot preveni rănile cauzate de sanie, mai ales la nivelul capului. Învață-l să țină picioarele în partea din fața saniei, pentru a preveni accidentarea.
10. Găsește o zonă mai liberă pentru săniuș. Alege o zonă care să fie lipsită de obstacole, cum ar fi copaci sau garduri.
11. Alege un deal potrivit pentru săniuș. Dealul pentru săniuș nu trebuie să fie abrupt și să aibă o panta mai mică de 30 de grade.
► Citește și: Cât de frig înseamnă „prea frig” pentru a scoate copilul afară?
Siguranța copilului pe schiuri sau snowboard
12. Îmbracă-l adecvat. Dacă începe să transpire, îndepărtează-i treptat hainele. Hainele umede pot provoca răcirea corpului și pot duce la hipotermie sau degerături.
13. Purtarea căștii. Este important ca micuțul tău să-și protejeze capul de răni.
14. Protejarea pielii. Evită expunerea pielii la temperaturi scăzute, pentru a evita degerarea. Fii atentă la zonele sensibile ale corpului, cum ar fi mâinile, picioarele și urechile.
15. Adaptează-te condițiilor meteorologice. Ia în considerarea să te retragi în interior dacă termometrele arată cu mult sub 0 grade Celsius.
► Citește și: Copiii norvegienilor răcesc rar. Care este secretul lor?