Statisticile spun că băieții sunt de două ori mi predispuși decât fetele să sufere tulburări psihice. Deși factorii declanșatori sunt destul de diverși, majoritatea tulburărilor psihice au drept cauză: naștere prematură, complicații apărute în timpul nașterii, boli apărute în perioada sarcinii și naștere la o greutate sub limita normală. Din păcate, tulburările psihice pot face viața grea copilașilor și părinților, așa că cel mai bine este să fie identificate cât mai precoce, pentru a se acționa în consecință și a diminua simptomele care ar putea apărea, de-a lungul vieții.
Iată care sunt simptomele la care trebuie să fim atenți, pentru ne asigura că micuțul nu suferă de nicio tulburare psihică dintre cele mai comune: autism, dislexie, disgrafie si ADHD.
► Citește și 21 de semne care ajută la depistarea tulburarilor psihice la copii – Partea I
Disgrafia – Disgrafia – tulburarea scrisului – face parte din grupul tulburărilor specifice de învățare ce au la baza o disfuncție neuro-biologică care afectează dezvoltarea capacității grafice. Un copil cu disgrafie va avea un scris dezordonat și incorect. La copii, afecțiunea este descoperită în momentul în care copilul începe să scrie și se poate corecta pe parcurs, prin exercițiu și prin întărirea musculaturii mâinilor. Disgrafia la adulți este asociată de obicei cu o traumă la nivelul creierului.
Digrafia poate fi identificată astfel:
-atunci când scriu, copiii nu fac diferența între sunetele similare
- adaugă litere în plus cuvintelor, încrucișează silabele sau omit o parte dintre ele.
- lipesc cuvinte diferite
- în fotografia din stânga se poate vedea scrisul unei persoane cu disgrafie, care a fost diagnosticată cu această tulburare la vârsta de 10 ani, iar la dreapta scrisul unei persoane despre care tocmai s-a descoperit că e disgrafică.
- scrisul este indescifrabil
- în cazuri severe, copilul și vorbește incorect.
Dislexia – Dislexia este o tulburare la citit manifestată prin modificarea cuvintelor, prin greșeli de lectură etc. Este un deficit de un anume grad, în recunoașterea și înțelegerea textelor scrise, tipărite sau de mână. Totodată, prezintă o lecturare lentă, greoaie, cu poticniri și chiar blocaje în citire. Această deficiență poate fi sesizată în jurul vârstei de 6-7 ani, când apare de asemenea și însușirea cititului. Copilul evită lecturarea și ezită să citească cu voce tare. Dislexia este o deficiență de învățare frecventă, care împiedică dezvoltarea capacității de a citi. Conform statisticilor, aproximativ 70-80 % dintre persoanele care au propleme în a citi suferă de dislaxie. În viața de adult, dislexia nu provoacă probleme majore, singurul disconfort fiind creat de citirea cu întârziere.
Cum recunoaștem semnele:
- Citesc foarte greoi, cu toate că la celelalte materii (matematică, artă și chiar scris) stau foarte bine. IQ-ul copiilor dislexici este de obicei normal sau chiar mai ridicat, ceea ce înseamnă că inteligența și dislexia nu au nimic în comun.
- Refuză adesea să citească și se simt presați dacă părinții insistă să o facă.
- Dacă citesc foarte bine și foarte repede, o fac robotizat, fără să înțeleagă nimic din ceea ce au citit.
- Sunt puțin cam visători, așa că de multe ori trebuie să le adresați o întrebare de două ori. Adesea, nici nu observă lucrurile din jurul lor. Ca rezultat, pot avea o stimă de sine scăzută și se aleg să se cufunde în artă.
- Adesea, țin pixul în mod greșit, între degetele inelar și mijlociu;