Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, toate familiile se vor aduna pentru a oferi și a primi cadouri. Multe dintre ele vor face donații și vor organiza evenimente caritabile, pentru a-i ajuta pe cei nevoiași.
Noi, ca și adulți, avem simțul responsabilității morale de a fi buni cu cei din jurul nostru și de a avea satisfacția că am făcut o faptă bună. Pentru copii, uneori, poate fi mai dificil să-și arate bunătate față de ceilalți.
Cercetătorii în psihologia copilului au petrecut zeci de ani încercând să înțeleagă ce ar trebui să facă părinții și ce ar trebui să le spună copiilor lor, pentru a-i ajuta să înțeleagă cu adevărat valoarea și importanța de a fi bun cu ceilalți.
Iată trei modalități de a-ți încuraja copilul să fie mai darnic de sărbători:
Fii tu modelul de bunătate pentru copilul tău
Copiii învață cel mai bine prin imitație. Observarea consecințelor acțiunilor adulților îi învață pe copii care sunt comportamentele bune sau rele.
Cercetările sugerează că părinții care au interacțiuni calde cu micuții lor tind să aibă copii mai amabili și mai generoși.
De exemplu, vorbirea cu copilul despre experiențele emoționale pe care le-ai avut în timpul zilei îl poate ajuta pe acesta să învețe cum să-i facă pe ceilalți să se simtă mai bine atunci când sunt stresați sau supărați.
Modelarea bunăvoinței este, de asemenea, cea mai eficientă atunci când bunătatea și generozitatea sunt considerate valori profund prețuite.
Pe măsură ce ne îndreptăm către sărbătorile de iarnă, continuă să arăți empatie și bunătate față de copiii tăi, încurajându-i să fie buni cu cei din jur.
► Citește și: Cum copilul meu de 4 ani m-a învățat empatia
Evită recompensarea generozității
Este firesc să vrei să-ți recompensezi copilul atunci când este generos cu ceilalți. Probabil că te simți mândră atunci când împarte sau donează lucruri și ai putea dori să îi arăți că ești mulțumită de felul în care se comportă.
Cu toate acestea, psihologii au arătat că unele recompense pot împiedica viitoarea dorință a copiilor de a fi amabili. Copiii nu se oferă să-i ajute pe ceilalți la fel de mult atunci când li se oferă recompense materiale, cum ar fi cadouri sau bani.
În loc să-ți răsplătești copilul pentru că a donat o parte din alocația lui, ia în considerare să-l răsplătești cu cuvintele tale, lăudându-l.
Laudă copilul pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce face
Peste 60% dintre părinți spun că își laudă copiii pentru că sunt amabili cu ceilalți. A lăuda un copil pentru că este o persoană bună este mai eficient decât a-i lăuda comportamentul amabil.
Pentru a încuraja generozitatea copilului tău în acest sezon de sărbători, laudă-i acțiunile caritabile spunându-i că este o persoană bună sau că este genul de copil care înțelege cu adevărat ce simt ceilalți.
► Citește și: 4 jocuri care ajută la dezvoltarea empatiei copilului