Prichindeii sunt adorabili, amuzanţi şi dulci peste măsură. Ne uităm la ei şi ne întrebăm cum de ne iubeşte Doamne-Doamne atât de tare, de ne-a binecuvântat cu minunăţiile din faţa noastră. Îi privim, îi adorăm şi brusc… plânsul începe! Dar ce se întâmplă?! Cu ce am greşit?! Cu ce i-am supărat, că acum câteva secunde se bucurau de mama-focului! Aaaa, e teribila vârstă 2, în care tantrumurile îşi fac de cap, ducându-ne parcă în pragul nebuniei.
► Citeşte şi Frazele care îţi vor schimba modul în care percepi tantrumurile copilului. Ce trebuie să îţi spui
Cum putem lupta cu tantrumurile? Sau, mai bine zis, ce putem face pentru a reduce numărul crizelor de furie?
În primul rând, trebuie să ştim că, în ciuda aparenţei, tantrumurile nu apar din senin. De cele mai mult ori, ele sunt rezultatul senzaţiei de foame, de oboseală sau de boală, senzaţie pe care micuţul nu ştie cum să o exprime altfel decât plângând din senin. Ceea ce înseamnă că, pentru a descoperi exact motivul crizei de furie, trebuie să privim în ansamblu modul în care s-a desfăşurat ziua copilului, nu doar către ultimele momente. Dacă nevoile de bază ale copilului sunt îndeplinite, de cele mai multe ori tantrumurile sunt ţinute sub control. Cum putem face acest lucru? Făcând 3 schimbări simple chiar în spaţiul casei noastre.
► Citeşte şi Care este singura greșeală pe care o fac părinții atunci când copilul are un tantrum
Pregăteşte două ţinute din care copilul poate alege, a doua zi
Adesea, copiii plâng dimineaţa când trebuie să se îmbrace, pentru că se simt nu doar grăbiţi, ci şi îngrădiţi. Micuţii îşi doresc să fie independenţi, să poate alege ei hainele în ritmul lor, şi nu presaţi şi sufocaţi de mamă. Aşa că seara, înainte de a vă aşeza în pat pentru somn, pregăteşte două ţinute din care copilul poate alege a doua zi mult. În acest mod, îi dai senzaţia că alegerea îi aparţine, iar procesul alegerii hainelor durează mult mai puţin şi nu determină apariţia unei crize de nervi. Ai grijă să aşezi în fiecare seară ţinutele în acelaşi loc, pentru a crea o ordine în mintea copilului şi a-l face să înţeleagă că întregul proces are limitele lui. În situaţia în care refuză să poarte una dintre cele două ţinute, ajută-l să aleagă alta, oferindu-i opţiuni limitate. Copilul se va simţi independent, va avea senzaţia că decizia îi aparţine şi nu se va simţi deloc copleşit.
► Citeşte şi Tantrum? Analogia trenului te învaţă cum trebuie să te comporţi, când copilul are un exces de furie
Transpune în desen rutina zilnică, pentru ca micuţului să îi fie mai uşor să se orienteze
Crizele de nervi apar şi pentru că micuţul se satură să audă ce trebuie să facă. Nimănui nu îi place să aibă un şef care să îi dea ordine în fiecare minut, aşa că trebuie să îl înţelegem, nu? Dar cum poţi să nu ghidezi un copil de 2 ani? Există vreo modalitate în care să îl laşi să facă ce vrea, fără să creezi o dezordine completă? Nu, dar totuşi o soluţie există: transpuneţi în desen rutina zilnică, pentru ca micuţului să îi fie mai uşor să se orienteze. Astfel, desenaţi schematic rutina de dimineaţă, de prânz sau de seară. Spre exemplu, pentru cea de seară desenaţi-vă stând la masă cu toţii, apoi făcând duş, spălând dinţişorii, pregătind hainele pentru a doua zi, citind şi… somn. Explică schema celui mic şi învaţă-l să o citească. Astfel, când va fi în impas şi gata de un tantrum, roagă-l să vă uitaţi împreună pe desen: Hmmm, văd că te-ai blocat. Haide să ne uităm pe desen, să vedem ce urmează acum. În acest mod, vei crea senzaţia că aveţi un scop comun şi că trebuie să faceţi tot ceea ce vă stă în putere pentru a-l atinge.
Rezervaţi un dulăpior la îndemână, în care să îşi ţină propriile farfurioare şi tacâmuri
Nu de puţine ori copiii fac crize de nervi că vor să îşi aleagă singuri căniţa, furculiţa, farfurioara. Pentru a scăpa de nesfârşitele discuţii, rezervaţi un dulăpior la îndemână, plasat mai jos, în care să îşi ţină propriile ustensile de care are nevoie la fiecare masă. Faptul că te dai deoparte şi îi laşi spaţiul necesar să se desfăşoare după propria voinţă nu doar că va ţine tantrumurile deoparte, ci îl va determina pe micuţ să mănânce cu mai mare drag şi poftă. Va fi mândru să îşi ia singur castronelul preferat şi să pape tot din farfurie!