Mulți dintre noi simțim efectele distanțării sociale, dar situația este cu atât mai dificilă pentru copiii cu vârstă școlară, care se află într-un stadiu important de dezvoltare pentru a-și face prieteni noi și de a învăța cum să comunice mai bine și mai eficient. Din fericire, poți face multe lucruri pentru a-ți ajuta copilul să-și dezvolte abilitățile sociale.
Iată despre ce este vorba:
Înțelegerea emoțiilor
Este posibil ca cei mici să experimenteze toate simțurile, dar să nu își găsească toate cuvintele pentru a se exprima. Întreabă-ți mereu copilul cum se simte și pornește o discuție deschisă.
► Citește și: Educația Montessori: cum să ne ajutăm copilul să se simtă confortabil în situațiile sociale noi
Independență
Învățarea de a face lucrurile pe cont propriu, fie că este vorba doar despre legarea la șireturi, crește stima de sine, ceea ce îi încurajează pe cei mici să interacționeze cu persoanele din jur, pe termen lung. Ori de câte ori ai ocazia, dă-i variante de alegere copilului. În acest fel, el are mai multă încredere atunci când intră în contact cu colegii și prietenii de la școală.
► Citește și: Fraze pe care să i le spui copilului, când nu vrea să meargă la școală – inspirate din educația Montessori
Contact vizual
Când vorbești cu copilul tău, fă contact vizual. Nu numai că este mai predispus să te asculte, dar va merge la școală știind că menținerea contactului vizual este esențial.
► Citește și: Empatie? În Danemarca se învață la școală
Jocuri
Jocurile de societate sunt ideale pentru această perioadă și pot ajuta la dezvoltarea copilului tău. O seară de jocuri de societate în familie este o ocazie excelentă pentru a scoate în evidență importanța empatiei, respectarea regulilor și munca în echipă – toate abilitățile pe care le-ar fi învățat cel mic la școală, prin joc.
► Citește și: Montessori acasă: 7 metode să-ți pregătești copilul pentru grădiniță/școală