Sari la conținut

4 tehnici de meditaţie ghidată pentru un somn liniştit, adânc şi rapid

În toate materialele referitoare la metodele pentru a-ţi ajuta copilul să adoarmă mai rapid şi mai bine, mămicile sunt învăţate să îi creeze copilului o rutină, să îl ţină departe de ecranele tv şi ale tabletelor, înainte de somn, să aibă grijă la alimentaţia de seară şi să îl îmbăieze într-o atmosferă liniştitoare, înainte de somn.

Cu toate acestea, sfaturile de mai sus nu se dovedesc utile întotdeauna, aşa că ce ar fi să încercăm ceva nou? Ce ar fi să aplicăm câteva tehnici de meditaţie, care implică folosirea unei voci liniştitoare, folosirea unui ritm prestabilit, a repetiţiei şi a unui volum din ce în ce mai jos.Totul este ca cel mic să reuşescă să intre în povestea ta, să se lase dus de imagini, în visare… Iată câteva exemple care pot fi puse în aplicare. Puteţi încerca, nu pierdeţi nimic, nu?

1.    Jeleul dulce

Ajută-l pe cel mic să între în povestea de mai jos, folosind un ton calm, dulce, prelungind cuvintele. „Eşti un jeleu dulce. Eşti un jeleu dulce, mov, întins pe o podea caldă, la soare. Eşti cald, moale, dulce, adorabil… şi te întinzi…”

Încurajează-ţi copilul să se pună în pielea jeleului dulce, descrie-i cât de moale se simte, cât de uşor se topeşte sub soare, cât de bine se simte la căldură…

2.    Pisicuţele somnoroase

Dacă cel mic iubeşte pisicuţele, foloseşte-te de un astfel de personaj pentru a crea povestea visării. Dacă nu, poţi înlocui micuţa mieunătoare cu un alt animal somnoros, adorat de piciul tău. Dacă rămâneţi la varianta cu pisica, descrie-o ca fiind pufoasă, moale, şi pune-i un nume care să aibă legătură cu somnul, cum ar fi Visy, Dreamy sau Somnorilă.

Vorbeşte încet despre cât de confortabil se simte Dreamy, cum toarce, cum se întinde, repetă fraze şi cuvinte care construiesc o atmosferă de somn.Această tehnică a fost prezentată de Carl Johan Forssén Ehrlin, în bestellerul The Rabbit Who Wants to Fall Asleep.

3.    Barca plutitoare

Apa este adesea invocată în tehnicile de meditaţie, întrucât zgomotul pe care ea îl produce prin cădere are un efect relaxant.

Pentru aceste exerciţiu, începe prin a-l ajuta pe cel mic să îşi imagineze că este într-o barcă, învelit într-o păturică. Pentru ca cel mic să se simtă în siguranţă, te poţi poziţiona şi tu, imaginar, lângă el în bancă, sau îi poţi spune că barca este într-un port, legată de un ponton.

Poţi continua prin a povesti că vă aflaţi amândoi într-o păturică, stând îmbrăţişaţi pe o barcă, privind cerul. Pomeneşte despre imagini care activează diverse simţuri: o briză uşoară, frunze plutind, murmurul apei care se loveşte de pietre…

4.    Scările colorate

Povesteşte-i copilului să se află în capătul unor scări frumos colorate, pe care trebuie să coboare. La capătul lor, se află tărâmul visurilor.

Poţi număra descrescător fiecare treaptă coborâtă – procedură standard de hipnoză – cu toate că nu este obligatoriu. În schimb, este esenţial ca cel mic să ştie că, odată cu fiecare treaptă coborâtă, se va simţi mai relaxat şi mai somnoros. Dă-i fiecărei trepte o culoare, o textură şi asocieri diferite.

Foloseşte-te de expresii precum „Mergând o treaptă mai jos, vei simţi textura moale, adâncă, pufoasă a treptei, te vei scufunda în somn cu fiecare secundă”…

Dacă aţi coborât toate treptele imaginate şi el încă nu a adormit, vă puteţi plimba prin grădina visurilor, însorită şi relaxantă.

Sursa foto: Pixabay

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!