Sari la conținut

5 lucruri aparent inocente pe care părinții le spun copiilor și care îi pot afecta emoțional pe cei mici, în viitor

Aproximativ 700.000 de copii sunt abuzați în fiecare an doar în SUA. Dacă nu ne abuzăm fizic copiii, asta nu înseamnă că nu îi putem abuza deloc. Uităm, însă, de abuzul emoțional care poate duce la anxietate, depresie sau stimă de sine scăzută.

De multe ori, având intenții bune, părinții le adresează copiilor lor cuvinte care îi pot afecta pe aceștia, în viitor.

Iată despre ce este vorba:

Compararea copilului cu ceilalți copii

Dacă îți compari copilul cu fiul perfect al prietenei tale cele mai bune, îl vei face pe micuțul tău să se simtă inferior și să se îndoiască de el însuși.

De asemenea, favoritismul dintre frați duce la o rivalitate între ei. Mai mult decât atât, unul dintre ei se va simți iubit, în timp ce celălalt va trebui să suporte povara copilului ideal. Potrivit unui studiu, dacă favorizezi un copil față de altul, acesta poate dezvolta mai multe simptome de depresie atunci când va crește.

► Citeşte şi: 8 greșeli de parenting pe care copilul mai mare nu le va uita niciodată

Negarea sentimentelor copilului

O jucărie ruptă poate părea lipsită de importanță în comparație cu plata în fiecare lună a facturilor, dar asta nu înseamnă că un copil nu are dreptul să fie încercat de emoții. Când se întâmplă acest lucru, copiii învață să-și ascundă bucuria, tristețea sau furia și devin adulți care nu pot să se exprime sau să construiască relații stabile cu oamenii.

Copilul este iubit condiționat de către părinte

Ca părinte, cu siguranță vrei să-ți motivezi copilul, însă el poate crede că tu îl vei iubi doar dacă face totul perfect. Părinții nu trebuie să aibă cerințe excesive de la copiii lor, în ceea ce privește performanța.

► Citeşte şi: Copiii sunt egoiști! Și e în regulă să fie așa!

Copilului îi sunt puse la îndoială abilitățile

Cu cât îi pui mai mult la îndoială copilului abilitățile, cu atât sunt mai mari șansele ca el să renunțe. Astfel de acțiuni ale părinților îi fac pe copii să-și piardă încrederea în ei înșiși, ceea ce va duce la depresie și anxietate când vor crește.

Părintele îl face pe copil să se simtă de parcă îi este dator cu ceva

Poate că ai făcut sacrificii când ai decis că vrei un copil, dar a fost alegerea ta. Nu trebuie să-l faci pe cel mic să se simtă vinovat pentru deciziile pe care tu le-ai luat la un moment dat.

► Citeşte şi: 7 lucruri pe care le fac tații și care pot afecta emoțional copiii

În unele cazuri, poate duce la vinovăție patologică, care la rândul său este asociată cu diferite nevroze, inclusiv tulburare obsesiv-compulsivă.

Sursa


 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!