Sari la conținut

5 mituri despre spălatul dinților la bebeluși și la copii

Acordarea atenției igienei dentare încă din copilărie este esențială pentru a avea la maturitate o dantură sănătoasă. Există însă câteva mituri despre spălatul dinților la bebeluși și la copii care pot deruta părinții atunci când vine vorba de îngrijirea micuților lor.

Dezinformarea este un factor limitativ și dăunător pentru sănătate. Prin urmare, ca și părinte, trebuie să te informezi din surse sigure și să nu iei în considerare miturile.

Iată 5 mituri în ceea ce privește spălatul dinților la bebeluși și la copii:

Spălatul dinților de lapte nu este important

Mulți părinți cred că dinții de lapte nu merită să fie îngrijiți. Cu toate acestea, igiena dentară joacă un rol foarte important în dezvoltarea și sănătatea copilului.

Pe de o parte, dinții de lapte ajută gura să își poată îndeplini funcțiile de mestecat, mâncat și vorbit. Pe de altă parte, prezența lor ajută la economisirea spațiului necesar dinților definitivi și ajută la ghidarea corectă a erupției acestora.

► Citește și: Igiena dentară la bebeluși. Cum să ai grijă de dinții bebelușului tău

Dinții au un rol social foarte important, întrucât aspectul zâmbetului îi ajută pe copii să interacționeze cu ceilalți, fără complexe sau rușine. Din acest motiv, îngrijirea lor trebuie să înceapă chiar înainte de apariția dinților permanenți.

După ce bebelușului i-a apărut primul dinte, este timpul să începi periajul. Trebuie să folosești o periuță potrivită pentru copii, cu peri moi și o pastă de dinți adecvată vârstei micuțului.

Adulții sunt responsabili de curățarea dinților copilului până când acesta o poate face singur. Ulterior, părinții trebuie să supravegheze copilul să se asigure că micuțul folosește o tehnică de igienă corectă.

Este suficientă spălarea dinților o dată pe zi

Acesta este un alt mit care poate aduce probleme în ceea ce privește igiena dentară a copilului, pentru că este indicat să te speli pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi: dimineața și seara. Cu 2 sau 3 periaje zilnice, placa bacteriană care se depune pe suprafețele dentare este dispersată. Prin urmare, se evită apariția cariilor. De asemenea, periajul dentar ar trebui să dureze aproximativ 2 minute.

Copiii nu ar trebui să folosească pastă de dinți

Este recomandată folosirea unei paste de dinți cu fluor, dar nu în cantități mari. Potrivit Asociației Stomatologice Americane (ADA), copilul ar trebui să utilizeze pasta de dinți conform următoarelor recomandări:

La copiii de la 0 la 3 ani, cantitatea de pastă de dinți trebuie să fie mai mică decât un bob de orez.

La copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, cantitatea de pastă de dinți trebuie să fie de mărimea unui bob de mazăre.

La copiii cu vârsta peste 6 ani, doza de pastă de dinți recomandară este de aproximativ 1 centimetru.

► Citește și: Apariția molarilor – semne, simptome și sfaturi pentru depășirea durerii

Dacă micuțul folosește apă de gură, nu mai este necesar să se spele pe dinți

Periuța de dinți este singura care curăță dinții, motiv pentru care este esențială atunci când vine vorba de igiena orală.

Folosirea apei de gură poate oferi unele beneficii suplimentare, precum reducerea microorganismelor sau aportul adăugat de fluor pentru prevenirea cariilor. Utilizarea periutei de dinți nu trebuie înlocuită niciodataă cu apa de gură.

Spălatul pe dinți curăță toate suprafețele dentare

Periuța de dinți nu este suficientă pentru curățarea întregii suprafețe dentare. Asadar, este indicată folosirea aței dentare. Ața dentară elimină placa bacteriana și resturile de alimente care se acumulează.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!