Sari la conținut

5 motive pentru care ar trebui să-ți lași copilul să se joace, chiar dacă se murdărește

Majoritatea copiilor adoră să se murdărească în timp ce se joacă cu noroi, mâncare, vopsea, apă, iarbă sau orice altceva. De obicei, nu murdărirea este scopul copiilor, ci jocul în sine. Adesea, curiozitatea și dorința de a explora îi determină pe cei mici să uite de curățenie și igienă.

Nimeni nu neagă faptul că igiena este importantă pentru că ea protejează copiii de contactul cu germenii si bacteriile. Totuși, murdărirea are numeroase beneficii, care au un impact pozitiv asupra sănătății fizice și emoționale ale micuților. De dragul lor, este important să fim mai flexibili și să le permitem copiilor noștri să se murdărească.

Iată 5 motive pentru care este bine să-ți lași copilul să se joace, chiar dacă se murdărește:

Îmbunătățirea sistemului imunitar

Când copiii sunt expuși la germeni și murdărie, sistemul lor imunitar se activează și devine din ce în ce mai puternic. Dacă ținem copilul departe de orice bacterie, acest lucru poate fi contraproductiv.

► Citește și: Cum să elimini petele de pe hainele copilului – cele mai eficiente remedii naturale

Încurajarea copilului de a explora mediul

Copiii sunt exploratori prin natura lor. Și în acest proces de descoperire, ei se conectează cu diferite obiecte, texturi, mirosuri și senzații. Dacă îi ceri copilului să evite să se murdărească înseamnă că îi ceri să se oprească din explorat.

Orice activitate din viața de zi cu zi poate deveni un joc și îi poate determina pe cei mici să nu fie preocupați de faptul că se pot murdări. Accentul este pus pe bucuria de a se juca. Știm că jocul este o sursă de plăcere și un mod de a descoperi mediul înconjurător. Un copil care se joacă liber se murdărește pentru că nu îi este teamă să bage mâinile în noroi sau nu își face griji că și-a murdărit hainele de acuarele.

► Citește și: Cum curățăm cele mai enervante pete de pe hainele copiilor?

Toleranță la diferite texturi

Mulți copii au hipersensibilitate la anumite texturi lipicioase, aspre sau neuniforme. Dacă se joacă doar cu elemente netede, moi și obișnuite, copiilor le va fi mai dificil să se adapteze la diverse texturi.

Promovarea curiozității

Un copil căruia îi place să se murdărească este un copil mai curios. El este capabil să se conecteze cu mediul într-un mod activ și creativ. În plus, el va observa, va atinge și va gusta lucrurile din jurul lui, fără să îi fie teamă că se va murdări.

► Citește și: Fericirea are mâinile murdare și pantofii plini de noroi

Încurajarea copilului de a se conecta cu natura

Este aproape imposibil să duci un copil în parc și el să vină acasă cu hainele curate. Activitățile în aer liber sunt profund valoroase pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, așadar, nu te îngrijora că hainele micuțului tău vor fi murdare după joaca în parc.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!