Doar pentru că anumite produse sunt naturale, nu înseamnă că sunt și sigure. Există câteva remedii naturale care sunt periculoase pentru copii.
În general, tindem să credem că plantele nu fac rău datorită caracteristicilor lor naturale, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Deși au efecte medicinale pozitive și oferă beneficii corpului nostru, remediile naturale pot fi, de asemenea, foarte periculoase.
Un număr mare de produse sunt marcate de cuvântul „natural” pe eticheta lor. Acestea includ produse alimentare, cosmetice și produse de curățare.
Printre aceste produse, ceea ce iese în evidență este modul în care sunt utilizate remediile naturale, având în vedere că sunt vândute fără prescripție medicală și, în cele din urmă, pot fi administrate copiilor.
Medicina naturală sau pe bază de plante, așa cum este cunoscută în mod obișnuit, este utilizarea plantelor pentru a combate afecțiunile sau bolile. Ele se găsec sub formă de capsule, tablete, unguente sau uleiuri.
► Citește și: 9 remedii naturale împotriva tusei bebelușului
Pot consuma copiii plante medicinale?
Este o practică obișnuită să se utilizeze anumite plante pentru a combate problemele minore de sănătate la copii. Cele mai frecvente boli tratate includ crampe, diaree, gripă și răceală, dureri de stomac și chiar astm.
Cu toate acestea, oricât de obișnuită este utilizarea lor, remediile naturale pot fi periculoase pentru copii. Nu numai că pot provoca reacții adverse, dar micuții au un sistem imunitar vulnerabil, care poate fi ușor afectat.
Există studii care susțin că anumite plante considerate medicinale pot provoca reacții adverse la copii.
Iată care sunt cele 5 remedii naturale, dar periculoase, pentru copii:
Anason
Mamele folosesc de obicei anason pentru a preveni balonarea, mai ales la copiii mici. Este o practică obișnuită adăugarea infuziei de anason în biberon pentru ameliorarea durerilor.
► Citește și: De ce este interzis să îi dăm bebeluşului miere de albine
Trebuie să ții cont de faptul că infuziile de anason pot avea efecte secundare la copii. De exemplu, pot provoca arsuri la stomac, greață și vărsături.
Tămâiță (epazot)
De origine mexicană, tămâița (epazotul) a fost întotdeauna recomandată pentru eliminarea anumitor paraziți și viermi intestinali, la copii. Se recomandă consumul sub formă de ceai, pe stomacul gol.
Totuși, această plantă este extrem de toxică și poate pune în pericol viața copiilor sub 5 ani. Principalele simptome sunt dureri abdominale, amețeli și vărsături.
Muşeţel
Această plantă se consumă sub formă de ceai. Cu toate acestea, ceaiul de mușețel afectează intestinele copiilor. În doze mari, mușețelul poate provoca vărsături, diaree severă și chiar deshidratare.
Salcie
Salcia tratează multe afecțiuni, dar mai ales durerile și febra. Are un conținut ridicat de salicină, ceea ce îi conferă proprietăți analgezice.
Ceaiul de salcie nu este potrivit pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 ani, din cauza faptului că plantele cu salicilat sunt foarte periculoase. Salicilatul este aceeași componentă găsită în aspirină și poate avea consecințe grave pentru ficat și creier. Acest ingredient activ poate provoca gastrită și ulcere gastrice.
Ulei de ricin
Un procent ridicat de cazuri care implică intoxicarea copiilor prin remedii naturale este cauzat de consumul uleiurilor esențiale, indiferent dacă sunt utilizate extern sau ingerate.
► Citește și: Este uleiul de ricin sigur pentru bebeluși?
Uleiul de ricin este folosit ca laxativ, prin urmare se administrează copiilor care au constipație cronică. Această practică poate produce efecte adverse grave la copii, cum ar fi obstrucții intestinale, boli bronșice, diaree severă și dureri abdominale.