Sari la conținut

5 sfaturi Montessori pentru un (re)start bun la grădiniţă

Este din nou acel moment al anului? Da, începutul unui nou an şcolar este aici şi trebuie să ne ajutăm copilul să treacă facă mai uşor faţă tranziţiei de la vacanţă la grădiniţă sau la şcoală. Cum putem face acest lucru? Iată câteva sfaturi împrumutate direct de la metoda Montessori, care îl vor ajuta pe cel mic să se simtă mai încrezător în forţele proprii şi mai pregătit pentru succes.

Citeşte şi Începerea grădiniţei, primul moment dificil din viaţa copiilor
Citeşte şi Vai, nu merg copiii la școală. Serios, voi știți cât costă rechizitele?
Citeşte şi Pregătiri pentru școală. (Cum să) Nu faceți cumpărături inutile
Citeşte şi Cum facem o tranziție lină și blândă de la vacanță la grădiniță
Citeşte şi Prima zi de grădiniţă. Cum să calmezi temerile copilului, dar şi pe ale tale

Construieşte-i încrederea în sine, ajutându-l să se ajute singur.

Nimeni nu ar putea să o spună mai bine decât însăşi Maria Montessori: „La un anumit punct, fiecare ajutor oferit copilului este un obstacol în calea dezvoltării sale”.
Încurajează-i independenţa copilului dându-i spaţiu să se descurce de unul singur. Caută oportunităţi de învăţare în activităţile zilnice, pentru că un copil poate face mult mai multe decât credem. Da, acest lucru necesită destul de multă răbdare din partea ta, dar să îţi înveţi copilul să îndeplinească anumite taskuri, în loc să îl grăbeşti în acest proces, vă va aduce pe termen lung mult mai mult beneficii decât te aştepţi.
Cel mai important, copilul capătă încredere în sine, ştiind că este capabil să rezolve singur probleme; iar încrederea în sine îl va face pe copil mai independent şi, implicit, mai fericit. Cele mai bune oportunităţi sunt cele pentru care copilul prezintă interes. Data viitoare când copilul întreabă "pot să încerc?", dă-i această şansă în timp util, pentru a favoriza dezvoltarea lui.

Dă-i copilului libertatea de a greşi

Aminteşte-ţi, spre exemplu, cum ai învăţat să conduci. Ţi-a explicat instructorul ce trebuie făcut, ţi-a arătat cum se face parcarea laterală şi tu doar ai privit din dreapta? Sau te-a trecut la volan şi ai încercat şi eşuat până ce ai putut lua permisul prin propriile forţe? Exact aşa, copilului ar trebui să i se explice, să i se dea timp să experimenteze şi să greşească, până îşi învaţă lecţia. Bineînţeles, trebuie să te siguri că cel mic nu are cum să se rănească sau să îşi facă rău în vreun fel, dar poţi face acest lucru şi de la distanţă.  Dă-i copilului tău şansa să crească de sub aripa ta.

Dă-i timp să se concentreze şi îndepărtează sursele care îi distrag atenţia

Unul dintre factorii care facilitează absorbţia de informaţii noi este eliminarea surselor care îi distrag atenţia, cum ar fi televizorul, telefonul sau tableta, dar şi vorbăria mai puţină din partea noastră. Dă-i timp să se concentreze şi nu îl mai întrerupe tot timpul cu explicaţii. Iar dacă trebuie să renunţe la activitatea educativă pentru moment, sigură-te că se întoarce cât mai rapid în punctul în care a rămas.

Învaţă-l să fie ordonat

Încă de când este mic, copilul trebuie să ştie că fiecare obiect are locul lui şi că, odată folosit, trebuie pus înapoi în locul de care aparţine. În acelaşi registru se încadrează şi crearea unei rutine. Creaţi împreună un program şi încercaţi să îl respectaţi pe cât posibil, deoarece copiii urăsc schimbările şi le fac faţă mult mai greu decât noi.

Învăţaţi de la natură. Şi tu şi el

Petreceţi împreună timp afară, chiar şi numai o oră pe zi. Staţi pe băncuţă, studiaţi păsările, alergaţi, coloraţi… Toate aceste activităţi petrecute în aer liber îl vor ajuta pe cel mic să fie mai calm, îi vor consuma energia şi vor face loc altor lucruri să fie învăţate.
 

Sursa foto: Pexels

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!