Am avut ca invitat pe situl suntmamica.ro pe nutritionistul Tirpan Oana, care a raspuns la intrebarile voastre privind regulile sanatoase de alimentatie pentru copii. Va prezentam, mai jos, cinci dintre raspunsulile sale, de interes pentru toate mamicile:
1. Care sunt gustarile bune pentru copii
Floricelele de porumb facute in casa cu foarte putin ulei si putina sare pot fi niste gustari foarte bune si chiar sanatoase pentru cei mici. Iar pentru doamnele care tin dieta, pot fi acea gustare sau abatere gustoasa cu calorii putine care nu saboteaza dieta. Sa nu fie consumate la dieta prea des, totusi, din cauza cantitatii destul de mari de carbohidrati. Portia corecta este un pumn plin de floricele.
Alte gustari in afara de fructe si floricele ar mai fi oleaginoasele crude ( nuci, migdale, seminte de dovleac, floarea soarelui, caju etc). 30-40 de grame este portia corecta zilnica.
Bastonase din diferite legume cu branza tip perle sau branza slaba de vaca sau capra.
Humus cu o felie de paine integrala sau cu felii de legume crude.
Iaurt cu doua linguri de fulgi de ovaz si cateva fructe goji sau stafide. Iaurtul simplu combinat in casa cu cateva bucatele de fructe si un pic de miere sau indulcitor natural de stevia ar fi un inlocuitor mai sanatos al iaurturilor cu fructe din comert. Din iaurtul combinat in casa cu putina pudra de cacao si putina miere rezulta un desert cu gust de ciocolata perfect pentru cei mici. Daca iaurtul e facut in casa, e si mai bine
2. Cum se consuma pestele
In nici un caz pestele nu se consuma prajit! Acesta contine grasimi bune care atunci cand sunt prajite devin foarte toxice si, deci, dintr-un aliment extraordinar il transformati intr-un fel de otrava.
Orice fel de peste este bun ( in afara de pangasius si de pestii de dimensiuni mari care au avut timp sa acumuleze mult mercur).
Se prepara la cuptor (nu folositi folie de aluminiu pentru ca e toxica; o puteti inlocui cu hartia de pergament sau,mai bine, nu folositi deloc), pe gratar sau fiert. Pastravul si somonul la cuptor cu legume cu putin unt si stropite cu lamaie sau cu mujdei sunt o nebunie!
3. Oul, un aliment preferat al copiilor
Puteti sa-i dati copilului prescolar 3 oua pe saptamana.
Oua fierte, sparte in apa, omleta coapta sau ochiuri in tava doar unsa cu putin ulei.
Daca aveti posibilitatea, procurati ouale de undeva de la tara. Daca nu, exista varianta bio, ceva mai scumpe, dar merita efortul dat fiind ca oul este un aliment complex important in alimentatia copiilor.
Insistati, insa, din timp in timp, sa-i mai dati si alimente care acum nu-i plac pentru ca gusturile lui sunt in formare si veti avea surpriza sa observati ca ceea ce nu-i place azi ii va placea maine sau saptamana viitoare:)
4. Cel mai bun iaurt
In magazine se gaseste o gama variata de iaurturi, dar eu va recomand iaurtul preparat in casa. Iata reteta: cumparati lapte proaspat crud de la dozatoarele de lapte( de ex. din magazinele Naturalia sau Auchan), fierbeti-l, apoi adugati-i cateva linguri de iaurt cu bifidus din magazin( de ex. iaurtul Olympia cu bifidus) sau direct culturi vii de bacterii Bifidus si Acidophilus( se gasesc la unele magazine naturiste), acoperiti-l si puneti-l intr-un loc caldut pentru vreo 7-8 ore dupa care il puteti introduce in frigider.
Daca alegeti varianta iaurturilor din comert, va recomand sa alegeti marcile romanesti( de ex. Napolact sau Covalact). Iaurturile sa fie integrale( nu degresate sau semidegresate) si sa nu contina adaos de proteine din lapte sau lapte praf. Iaurturile din comert au, totusi, un dezavantaj: sunt supuse procesului cerut obligatoriu de legislatie de pasteurizare ( aducerea pentru cateva secunde la temperaturi foarte inalte in scopul distrugerii microorganismelor), fapt care face ca si bacteriile benefice din iaurt sa fie distruse. De aceea va recomand varianta prepararii iaurtului in casa
5. Ceaiul in caz de raceala
Ceaiul cald este binevenit in caz de raceala datorita faptului ca temperatura moderat ridicata a ceaiului incalzeste organismul crescandu-i imunitatea si ajutandu-l sa lupte cu virusii. De asemenea, contribuie la fluidizarea mucusului care va fi mai usor de eliminat.
Lamaia vine cu un aport benefic de vitamina C, dar, ca si mierea, se aduga in ceai doar cand acesta este caldut, nu fierbinte( pentru ca vitamina C se pierde in contact cu temperaturile inalte, iar mierea devine toxica la temperaturi prea ridicate).
Pentru tratarea racelii, va sfatuiesc sa folositi tinctura de propolis, vitamina C ( citrice, patrunjel, catina, macese, fructe de padure proaspete sau congelate), sa beti multa apa, multe ceaiuri, sa faceti bai fierbinti, sa eliminati zaharul din dieta in zilele cu raceala pentru ca scade mult sistemul imunitar, sa mancati multe legume si fructe. Folositi in acea perioada usturoi si ceapa, ghimbir proaspat din care se pot face ceaiuri si limonade.