Anemia este o boală a sângelui, caracterizată prin niveluri scăzute de celule roșii. Funcția acestor celule este de a transporta oxigenul din plămâni către restul țesuturilor.
Când numărul sau forma acestor globule nu este adecvat/ă, activitatea lor nu este complet eficientă. În consecință, copilul poate prezenta anumite simptome, cum ar fi oboseală, amețeală sau dificultăți de concentrare.
La rândul lor, vitamina B12 și acidul folic participă la structura și producția de celule roșii din sânge și ambele sunt obținute din alimentație. Dacă aportul uneia sau ambelor este insuficient, nivelul sângelui scade și, în consecință, aceste celule adoptă o formă anormală care le împiedică să funcționeze corect. Acest tip de anemie este cunoscut sub numele de megaloblastic.
► Citește și: Care sunt nevoile nutriționale ale copiilor?
Pentru a combate anemia la copii, trebuie să introduci în alimentația micuțului tău următoarele alimente:
Fructe de mare, în special scoici
Acestea sunt considerate unele dintre cele mai bune surse de fier, dar conțin și cantități mai mici de vitamina B12. Prin urmare, o singură porție pe zi realizează aportul zilnic recomandat al acestor micronutrienți. Aceste fructe de mare sunt adesea foarte apreciate de copii și pot fi chiar cumpărate în conserve.
Carne roșie
Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de proteine, carnea roșie este bogată în fier și vitamina B12.
Linte
Leguminoasele sunt, de asemenea, o sursă bună de fier. Nu numai că au o concentrație ridicată a acestui mineral, dar conțin și fitați care favorizează absorbția acestuia în intestin. Din acest motiv, este recomandabil să înmoi lintea cu cel puțin 24 de ore înainte de a o găti. O altă opțiune pentru gătitul lintei este piureul.
► Citește și: Lintea – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă
Pește
Peștele este o sursă de vitamina B12 și acizi grași foarte sănătoși, cum ar fi omega 3. Experții recomandă includerea peștelui în dieta copilului de cel puțin 3 sau 4 ori pe săptămână, cu precauția de a limita cât mai mult aportul de specii mari de culoare albastră.
Ouă
Aceste alimente sunt o sursă bună de fier și vitamina B12, precum și vitamina A, biotină și proteine. Fierte, sub formă de omletă sau amestecate, ouăle sunt adesea alimente irezistibile pentru cei mici.
► Citește și: Consumul de ouă. Câte ouă poate mânca copilul într-o zi?
Nuci
În afară de omega 3, aceste alimente oferă o cantitate bună de fier (nuci de pin și fistic) și acid folic (migdale și nuci). Unul dintre cele mai mari beneficii ale nucilor este că ai nevoie doar de o mână de nuci pentru a obține un aport adecvat din acești micronutrienți.
Legume verzi
Acestea sunt o sursă excelentă de acid folic. Alimente precum rucola, spanacul, broccoli și fasolea verde pot deveni unele dintre alimentele preferate de micuțul tău.
► Citește și: 3 cele mai importante lucruri de făcut dacă prichindelul tău refuză să mănânce legume verzi