Sari la conținut

7 idei de activități (aproape) gratis, pe care să le încercați în vacanță

Copiii din clasele I - IV şi cei din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă în această săptămână, urmând să reia cursurile luni, 7 noiembrie. Ce faci dacă nu îți poți lua câteva zile de concediu și nici nu dispui de un buget generos? Iată 7 idei de activități (aproape) gratis, pe care le poți încerca împreună cu prichindeii tăi, după orele de program, bineînțeles.

O săptămână de vacanță pentru prichindeii de grădiniță și cei din clasele I – IV reprezintă un motiv de bucurie pentru cei mici. Dar ce te faci atunci când nu mai dispui de zile libere, pentru a pleca undeva la munte, și nici nu ai prea mulți bani de cheltuit pentru ateliere ori spectacole pentru copii? Să zicem că ai rezolvat cu supravegherea lor cât timp ești la job: apelezi la bunici ori la serviciile unei bone. Însă vacanța lor continuă și după ce tu te întorci de la serviciu. Cum îi distrezi pe copii?

Am selectat pentru tine 7 idei de activități pe care le poți încerca cu juniorii tăi, activități care implică foarte puține costuri ori sunt chiar gratis. Rămâne doar să alegi ce crezi tu că vi se potrivește și să te înarmezi cu multă răbdare și bunădispoziție, chiar și după o zi obositoare la job!

Un album de familie special

Vacanța asta poate fi pretextul perfect pentru a realiza un album de familie. Aveţi nevoie de câteva imagini tipărite pe hârtie fotografică, de un caiet mare de tip studenţesc şi de lipici. V-ar mai fi de folos o foarfecă (dacă aveţi vreo trusă specială, cu mai multe modele zimţate haios, cu atât mai bine). Puteţi decupa fotografiile, realizând colaje pe diferite teme – puteţi crea un album despre vacanţă sau despre animalele familiei (dacă aveţi) sau puteţi face câte o selecţie cu cele mai haioase imagini pentru fiecare dintre voi.

Capsula timpului

Dacă tot am vorbit despre un album de familie mai special, ce zici de o altă idee, capsula timpului? Găsește o cutie rezistentă, de preferat din metal, și umpleți-o împreună cu lucruri pe care le credeți reprezentative pentru perioada pe care o trăim. De asemenea, îndeamnă-i pe cei mici să scrie sau să deseneze – în cazul preșcolarilor - câte o scrisoare destinată celor care vor găsi, peste zeci sau chiar sute de ani, „capsula timpului”. Odată terminată, îngropați-o în curte, dacă stați la casă, ori într-un parc sau chiar pe câmp, în afara orașului.

Artă din fructe şi legume

Faceţi tablouri din fructe şi legume – mere, ciuperci, conopida, ceapă, lămâi, toate se pot transforma în stampile numai bune de pictat. Tăiaţi fructele şi legumele alese în jumătate şi cufundaţi-le în culoarea dorită. Aplicaţi apoi că o ştampilă pe foaie fructul său legumă colorată. Cu un strop de imaginaţie veţi obţine o pictură cu totul originală, numai bună de înrămat şi arătat musafirilor. Sau de făcut cadou bunicilor, atunci când sunteţi cu bugetul pe cote de avarie. Bunicii se bucura oricum mult mai tare de ceva creat de nepoţi decât de vreo cremă sau vreun after shave luat la oferta.

Cu cortul... în sufragerie

Dacă tot nu puteți ajunge la munte, într-o excursie cu cortul, transformă sufrageria în loc de campare. Cei mici vor fi mai mult decât încântați! Prin urmare, întinde un cort în sufragerie sau improvizează unul și stați la depănat povești. Și când vine ora cinei, nici nu e nevoie să vă întrerupeți, puteți servi masa tot în cort. Pune câteva gustări într-un coș de picnic și mâncați în cort, din farfurii de unică folosință. Iar apoi, citește o carte de povești la lumina... lanternei!

Home Cinema

La propriu! Poate nu aveți timp să ajungeți la cinematograf ori filmul pe care vreți să-l vedeți rulează în timp ce tu ești la serviciu ori seara, prea târziu. Așa că pregătește pop corn-ul, paharele cu smoothie ori cănile cu ciocolată caldă și urmăriți împreună desenele animate clasice care ți-au încântat şi ție copilăria.

Matematică distractivă

Teme în vacanță?! Ce copil vrea asta? Uneori, matematica poate fi distractivă chiar și în vacanță. Chiar foarte distractivă, mai ales pentru copiii din clasele primare cărora nu prea le stă minte la adunări, scăderi ori înmulțiri. Cum putem să-i învățăm pe cei mici? Cu ajutorul pieselor de tip lego, pe care le poți folosi să-i explici celui mic adunările, scăderile și chiar împărțirile.

Trucuri cu bețele de chibrit

Se pare că nouă din zece adulți nu știu să rezolve o banală problemă cu… chibrituri. Un test pe care îl poți încerca oricând cu juniorul tău sau, de ce nu, cu prietenii tăi, și pe care profesorul Richard Wiseman l-a inclus în cartea sa “Quirkology, știința bizarului”. De altfel, acest truc a fost inclus într-un video postat pe YouTube, alături de alte nouă. Și pe care le puteți încerca împreună. Te poți inspira de aici.

Tu ce alte idei distractive pentru copii vei pune în aplicare în această vacanță?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!