Corpul îl doare, capul la fel, febra se instalează confortabil, gâtul îl doare și tușește. E clar! – gripa își face casă în corpul puiului tău fără ca măcar să te surprindă. România este în pragul epidemiei de gripă, în timp ce în două țări europene – Romania și Bulgaria – sunt zone unde deja a fost declarată epidemie.
Situaţia prezentată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată o răspândire îngrijorătoare a virusului gripal în această perioadă. Medicii atrag atenţia să ne protejăm dacă în jurul nostru sunt bolnavi de gripă și să adoptăm un stil de viaţă sănătos, ca să avem un sistem imunitar care să poată lupta cu virusul.
În tot acest timp, părinții sunt tot mai îngrijorați și mai precauți, încurajându-și copiii să se spele cât mai des pe mâini și încercând să îi țină cât mai izolați. Medicul Pediatru din New Jersey, Shilpa Patel, a dezvăluit pentru today.com câteva informații importante despre gripa copiilor.
Vaccinul antigripal funcționează (și nu, nu cauzează gripă) - Unul dintre miturile care conving părinții să nu își vaccineze copilul antigripal este că acesta cauzează gripa. Total fals! Vaccinul antigripal poate dezvolta unele simptome asemănătoare gripei (imediat după administrare), dar sunt mult mai ușoare și apar pentru că după vaccinare se dezvoltă anticorpi care să poată lupta, ulterior, cu eventuala gripă. Vaccinul antigripal îi ține pe copii departe de gripă, de aceea este esențial să fie administrat!
Pentru o mai bună înțelegere, citește și Cum funcţionează vaccinurile? Este esenţial să ştim aceste informaţii
Nu toții copiii care au gripă fac febră – Deși febra este un indiciu al apariției gripei, aceasta din urmă se poate instala și fără creșterea temperaturii corpului. Simptomele comune ale griăp la copii sunt curgerea nasului și a ochilor și strănutul.
"Nu e musai să faci febră, dacă ai gripă”, explică Patel.
Pe de altă parte, dacă micuțul a avut febră, dar i-a scăzut și, cu toate acestea, încă se simte letargic și nu se poate mișca normal, consultați specialistul!
► Citește și Ce are copilul meu, gripă sau răceală?
Nu e prea târziu să îl vaccinezi nici acum - Sezonul gripei este destul de lung. Nu te gândi că, dacă nu ai apucat să îți vaccinezi piciul acum, este prea târziu! Vaccinarea în mijlocul sezonului antigripal îl protejează pe copil la sfârșitul acestuia, ceea ce nu e deloc rău.
„Nu este niciodată prea târziu”, spune Patel. „Poți vedea copii gripați și în mai”.
Pot fi și cazuri în care să te îmbolnăvești de gripă, cu toate că te-ai vaccinat, dar simptomele sunt mult mai blânde – Patel a explicat că a tratat de gripă copii care fuseseră vaccinați antigripal. Atunci de ce să-l mai vaccinez, vei spune?! Răspunsul ni-l oferă tot binecunoscutul pediatru: pentru că acei copiii vaccinați care au făcut gripă s-au prezentat mult mai activi și într-o stare generală mult mai bună decât cei nevaccinați, care de-abia se puteau mișca din cauza durerilor corporale.
„Cum s-a manifestat gripa la cei vaccinați? Mult mai puțin sever. Cei nevaccinați? De-abia se puteau mișca, erau foarte moleștiți, iar unii au și făcut pneumonie”, a explicat Patel.
Hidratarea este foarte importantă - Când copiii se îmbolnăvesc, nu își doresc decât somn. Dar este foarte important să se hidrateze. Leacul tradiţional al supei de pui nu este doar o învăţătură a bunicilor, ci chiar ajuta la ameliorarea simptomelor şi îmbunătăţirea rezistenţei organismului. Menţinerea unui nivel optim de hidratare grăbeşte eliminarea toxinelor din organism şi totodată fluidizează eliminarea infecţiei de la nivelul sinusurilor şi sistemului respirator.
„Faptul că nu mănâncă nu este atât de grav ca acela că nu se hidratează. Dacă micuțul nu urinează și este apatic, trebuie dus de urgență la medic”, explică Patel.
Lăsați copiii acasă – Nu îi duceți în colectivitate, când prezintă simptome de gripă. Nu doar că se reuperează mai repede acasă, dar nici nu răspândesc virusul. De asemenea, este de evitat să duceţi copiii mici în spaţii închise şi aglomerate, în spitale (dacă nu este o urgenţă medicală). Important este să nu locuiţi într-o casă afectată de mucegai ori în care se fumează - mucegaiul şi fumul de ţigară afectează sănătatea copiilor de asemenea. Membrii familiei trebuie să tuşească şi să strănute în şerveţele de hârtie care se aruncă imediat la coşul de gunoi. Aceştia se vor spăla pe mâini des.
Tratament - Tratamentul se adresează simptomelor bolii: produse care decongestioneaza mucoasa nazală, antipiretice (medicamente care reduc febra), siropuri sau comprimate care calmează tusea seacă sau favorizează expectorația, dezinfectante și antiinflamatorii pentru mucoasa gâtului. Atât răcealacât și gripă sunt boli virale și antibioticele nu sunt indicate în cazul lor. Acestea pot fi totuși recomandate de medic în cazul apariției unor complicații cum ar fi otită sau sinuzită.
Sursa foto: Free pik