Sari la conținut

7 moduri de a-l invata pe cel mic bunele maniere

Daca te astepti sa citesti 7 sfaturi minune care iti vor transforma copilul rapid peste noapte intr-un copil manierat, atunci vei fi dezamagita. Asta pentru ca bunele maniere cer investitie de timp, emotie si comportamente exemplare din partea parintilor.

Pe scurt, cel mai importat sfat pentru ca un copil sa spuna “te rog” si “multumesc” este sa inteleaga importanta manierelor intre oameni. Avem nevoie de bunele maniere ca sa ne aratam dragostea si consideratia fata de ceilalti.

1.       Cere respect

Crezi sau nu, incepi sa il inveti inca de la nastere bunele maniere, dar nu le numesti asa. Radacina bunelor maniere este de fapt respectul pentru cealalta persoana, iar radacina respectului este sensibilitatea. Aceasta este calitatea cea mai de pret pe care i-o poti insufla copilului inca din copilarie. Copilul sensibil va deveni un copil respectous deoarece tine la sentimentele celorlati, ca urmare va deveni un copil manierat. Politetea sa va fi sincera, mult mai adanca decat orice ar putea invata dintr-o carte de maniere elegante. In ultimul timp a devenit o norma sociala sa ii invatam pe copii sa fie hotarati si increzatori. A fi increzator este un lucru bun atata timp cat nu se trece peste politete si bunele maniere.

2.       Invata-l de mic cuvintele de politete

Chiar si copiii de doi ani pot spune “te rog” si “multumesc”. Chiar daca nu inteleg gratia sociala a acestor cuvinte, copiii vor concluziona ca “te rog” este un cuvant magic pentru a obtine ce vor si “multumesc” este un mod de a incheia o interactiune. Macar ai implantat in vocabularul lor aceste cuvinte. Mai tarziu le vor folosi intelegand ca ii fac pe ceilalti sa se simta apreciati. Cand le vei cere copiilor sa iti dea ceva, incepe cu “te rog” si termina cu “multumesc”. Chiar inainte sa inceapa sa inteleaga intelesul acestor cuvinte, ei incep sa le perceapa ca fiind importante deoarece mama si tatal le-au folosit din plin si au o expresie de multumire pe fata de fiecare data cand le rostesc. Nu uita! Copiii isi imita parintii si vor folosi aceste cuvinte cu mult inainte de a le intelege sensul.

3.       Manierele model

De la doi la patru ani, copii spun ceea ce aud. Daca cel mic va auzi in casa “te rog”, “multumesc” si “cu placere” sau “nu te supara…” exact acelasi vocabular va folosi si el. In plus, este indicat sa i te adresezi celui mic cu aceeasi politete ca si unui adult.

4.       Invata-l sa se adreseze personal

Intotdeauna adreseaza-i-te pe nume “Dan, vrei te rog sa…” sau “Irina, te rog sa…”.  Copiii vor incepe si ei sa isi personalizeze mesajul si vor putea relationa mai usor si mai eficient cu persoana careia i se adreseaza. Bineinteles, vor profita de acest lucru si isi vor personaliza mesajul si rugamintile si fata de tine. Si sigur nu vei putea rezista cand iti va spune: “Mama, te rog…”

5.       Recunoaste-i prezenta

Nu considera ca un semn de buna purtare “inexistenta” copilului cand mergeti in vizita. Copilul este o persoana la fel ca si tine, la fel ca si cei la care mergeti in vizita si nu este normal sa il reduci la tacere prin cuvinte si priviri mustratoare. Oricum, daca vei face asta, de cele mai multe ori nu vei face altceva decat sa inrautatesti lucrurile. Chiar si copiii bine crescuti se vor da in spectacol ca sa iti atraga atentia. In momentul in care il incluzi in discutie sau in evenimentul care are loc, il vei invata abilitatile sociale si ii vei arata ca prezenta lui este valoroasa.

In situatiile in care copilul are un risc mai mare de a avea un comportament neadecvat, stai conectata cu el. Tine-l fizic aproape si intretine un contact continuu verbal si vizual. Ajuta-l sa se simta parte a actiunii ca sa nu se plictiseasca si sa inceapa sa se poarte neadecvat.

6.       Nu forta bunele maniere

Limbajul este o abilitate care trebuie sa vina natural, nu sa fie fortata. Uneori este normal sa repeti cuvantul “te rog” cand  indeplinesti rugamintea. Dar nu este normal sa il fortezi sa spuna “te rog” inainte de a-i indeplini rugamintea. Copilul se poate plictisi de cuvintele frumoase inca inainte sa inteleaga ce inseamna. Cand ii aduci aminte copilului sa spuna “te rog” fa-o ca parte a invatarii vorbitului frumos, nu ca o regula pentru a primi ceva. Vorbeste foarte frumos si el va prinde repede idea. Nu este nevoie de antrenamente repetitive.

Citeste si despre bunele maniere in vizita.

7.       Corecteaza-l politicos

Cand un copil se poarta urat, nu trebuie sa tipi si sa vorbesti urat. Mentine tonul vocii jos, priveste-l in ochi si pune-I mana pe umar. Aceste gesturi ii vor arata ca il corectezi, deoarece iti pasa, nu pentru ca ti-ai iesit din fire. Politetea ii va arata ca are valoare pentru tine si vrei sa invete din greselile lui ca sa devina un mai bun.

Te-ai intrebat vreodata de ce unii copii sunt asa de politicosi? Motivul principal este ca sunt crescuti intr-un mediu in care oamenii se asteapta unii de la ceilalti sa se poarte frumos. Si tu trebuie sa ai aceleasi asteptari de la copilul tau. Vei vedea ca lucrurile vor incepe sa se schimbe odata ce vei da atente politetii si comunicarii adevarate.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!