Copilul tău parcă a fost dintotdeauna un înger, dar dintr-o dată ai început să observi că a apărut o dificultate în comunicarea voastră. Copilul ar putea începe să-ți dea replici, într-o manieră necorespunzătoare.
În astfel de situații, părinții trebuie să găsească o cale de mijloc și să construiască relații sănătoase cu copiii lor.
Iată ce trebuie să faci, dacă ai un copil care obișnuiește să-ți dea replici:
Evită să-i răspunzi pe același ton
Da, este dificil să fii calmă când copilul tău îți dă replici acide, dar este important să-ți menții tonul cald. Trebuie să încerci să fii exemplu pentru copilul tău și să-ți impui respectul. Țipetele sau cuvintele nepotrivite nu ar trebui să-l trezească pe Hulk-ul din tine.
► Citește și: Cum să-ți ajuți copilul să-și gestioneze emoțiile mari, înainte ca ele să se transforme într-un tantrum
Spune-i copilului tău că astfel de reacții precum „Da, bine, lasă-mă” nu au ce căuta în relația voastră și oferă-i șansa de a-și corecta comportamentul.
Încearcă să înțelegi problema pe care o are
Nu uita că puiul tău încă învață cum să-și controleze comportamentul și că, uneori, nu știe cum să facă față problemelor. Deci, este normal dacă își mai pierde răbdarea, din când în când. După ce ai stabilit limitele când vine vorba de tonul lui, încearcă să înțelegi ce problemă are. Adesea, când un copil îți dă replici, el exprimă furie, frustrare sau frică.
► Citește și: 3 motive să nu ignori tantrumurile copilului și ce să faci în schimb
Asigură-te că petreci suficient timp pe zi, cu copilul tău. Oferă-i atenția ta și încearcă să-i înțelegi nevoile.
Spune-i copilului tău că tu știi că este supărat
Psihologii sugerează folosirea unor propoziții precum: Ouch, trebuie să fii foarte supărat dacă îmi vorbești așa sau vreau să aud mai multe despre acest subiect, dar nu pot să ascult când mă simt atacată. Apoi sugerează-i că vrei să discutați despre problemă, odată ce v-ați calmat amândoi.
► Citește și: Iată ce trebuie să-i spui copilului tău dacă este cam... imperativ
Arată-i copilului tău consecințele și așteaptă respect din partea lui
Copilul trebuie să vadă că politețea poate fi benefică pentru el. Micuțul tău trebuie să știe la ce să se aștepte, de fiecare dată când îți dă replică, așa că fii întotdeauna specifică și arată-i că nu te simți bine fără lipsa de respect din partea lui. De asemenea, îi poți arăta consecințele comportamentului lui neadecvat adăugând sarcini suplimentare sau micșorând timpul petrecut în fața tv-ului sau a laptopului.
► Citește și: 7 modalități de a-ți calma copilul, fără utilizarea ecranului
Lasă copilul să-și exprime părerea
Dacă puiul tău își exprimă părerea despre ceva, este un lucru foarte bun, dar ar trebui să o facă într-un mod prietenos. Ascultă-l și acordă-i atenție cu problema pe care o are. Este important să arăți empatie și înțelegere, pentru ca micuțul tău să nu te considere un inamic.
► Citește și: Eu cresc un copil, nu o maimuță dresată
Încearcă să înțelegi de ce copilul tău îți dă replici
Dacă ai observat vreun tipar în momentul în care copilul tău vorbește dur cu tine, înseamnă că ai făcut primul pas către rezolvarea situației. Dacă nu, gândește-te când se întâmplă, de obicei, aceste lucruri. Poate că puiul tău se întoarce în fiecare zi de la școală cu o dispoziție proastă. Aceasta poate fi cheia unei mari probleme și evitarea consecințelor mai grave, în viitor.
► Citește și: Cum educăm și disciplinăm copiii. Cei 16 pași esențiali
Laudă comportamentul bun
Tuturor le place să se simtă apreciați, iar copilul tău nu face excepție. Dacă vezi că puiul tău a încetat să-ți mai dea replici și îți arată recunoștință, oferă-i o îmbrățișare, un compliment sau chiar un mulțumesc.
În același timp, fii sigură că puiul tău a înțeles că a fi prietenos nu înseamnă că poate obține orice își dorește.
► Citește și: 3 pași simpli care te ajută să faci față provocărilor ridicate de prichindelul tău